Egészség

Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe

Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe

2020. szeptember 30., szerda
Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe

Müller Cecília arról is tájékoztatott, hogy október elsejétől újabb megelőző intézkedések lépnek életbe: az iskolák bejáratainál megmérik az érkező diákok testhőmérsékletét, és csak akkor léphetnek be, ha az 37,8 fok alatt van. A tiszti főorvos arra is kitért, hogy október 1-je az idősek napja, ami arra is emlékeztet, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportra fokozottan kell figyelni a járvány idején. Szavai szerint nagyon fontos betartani a higiéniai előírásokat – elsősorban a maszkviselést és a kézmosást –, valamint a társadalmi távolságtartást.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy tavasszal az időseket elkülönítették azért, hogy csökkentsék a kontaktusok számát. Ezt nem mindig könnyű elviselni, ezért a generációknak együtt kell működniük.

Most azt hangsúlyozta, hogy az idősek lehetőleg kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömeget, vásárolni is csak indokolt esetben menjenek, és az otthonukban is tartsák be a higiénés szabályokat. Gyakran mossanak kezet, sűrűn szellőztessenek és takarítsanak. A gyakran érintett felületeket fertőtlenítsék, ehhez használjanak gumikesztyűt. Ha saját maguk ellátása nehézségbe ütközik, kérjék az önkormányzatok segítségét. A fiatalabbakat külön is megkérte, hogy álljanak az idősek mellé, segítsék őket.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az edzőtermekben nem tervezik bevezetni a maszkhasználatot, de oda kell figyelni, hogy az eszközök távol legyenek egymástól, és rendszeresen fertőtlenítsék azokat. Müller Cecília főként a szabadban végzett sportolást javasolja.

A tiszti főorvos hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, és emlékeztetett, hogy október második felétől térítésmentesen kérhető a szezonális influenza elleni védőoltás. Szavai szerint az egészséges embereket is erősen megviselheti, ha egyszerre kapják el az influenzát és a COVID–19-et.

Hangsúlyozta, hogy a közösségi terekben, köztük a fürdőkben fokozottan be kell tartani a távolságtartás szabályait, és ajánlatos a hosszabb időtöltés elkerülése ezeken a helyeken.

Müller Cecília arra is kitért, hogy a tünetek megjelenését megelőző harmadik naptól kezdve számolják azt a tíz napot, amíg karanténba kell vonulni.

Müller Cecília kifejtette, a szennyvízben a vírus örökítőanyagának a mennyiségét jelenleg 21 városban vizsgálják. Ennek előjelző szerepe van, 7-10 napra előre lehet jelezni az esetszám emelkedést, Budapesten három helyről vesznek mintát, de most főként Nyugat-Magyarországon látnak emelkedést.

Kérdésre válaszolva elmondta, a reprodukciós rátát a járványügyi adatok alapján számítják ki, a 32. héten volt a legkevesebb az esetszám. Közölte, az operatív törzs nem óhajt beleszólni az emberek magánéletébe, ezért rájuk bízzák, hogy milyen, nem tiltott közösségi, családi rendezvényeken vesznek részt.

– Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy csak egészségesen menjenek társaságba – hangsúlyozta.

Müller Cecília azt is kiemelte, hogy a nagyobb családi rendezvények esetén is fokozottan kell ügyelni a higiéniás és a távolságtartási szabályok betartására, mivel a tünetek megjelenése előtt 2 nappal már továbbadhatja a betegséget a megfertőződött személy.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.