Illegális bevándorlás

Öt év után emelnek vádat egy szerb embercsempész ellen Szegeden

Öt év után emelnek vádat egy szerb embercsempész ellen Szegeden

2020. szeptember 1., kedd
Öt év után emelnek vádat egy szerb embercsempész ellen Szegeden

A megalapozott gyanú szerint a férfi szintén szerb társával együtt egy-egy hamis rendszámú személygépkocsit vezetve 2015. március 18-án, röviddel éjfélt követően lépett Szerbiából Magyarország területére. Ezt követően Mórahalom külterületére hajtottak, majd felvettek az autójukba 11, magát szír és afgán állampolgárnak valló személyt, úgy, hogy gépkocsinként 2-2 főt a csomagtartóban helyeztek el. Röviddel az elindulást követően a rendőrök igazoltatni kívánták a két gépkocsit, mire a gyanúsított és társa az autókból kiszállva a helyszínről futva próbáltak meg elmenekülni, az illegális határátlépőket hátrahagyva. A társát a rendőrök rövid üldözést követően elfogták, míg a gyanúsított Tompa magasságában tiltott módon elhagyta az ország területét.

A csomagtaróban elhelyezetteknél már 20 perc elteltével jelentkeztek volna az oxigénhiány tünetei, amely a kényelmetlen, összekuporodott testhelyzettel és a jelentős mozgáskorlátozottsággal együtt alig újabb fél óra múlva már súlyos testi-lelki gyötrelmeket eredményező tünetekhez vezetett volna.

A gyanúsítottal szemben kibocsájtott nemzetközi elfogató parancs 2020. február 29-én vezetett eredményre, amikor is őt az észak-macedón hatóságok elfogták, majd augusztus végén a magyar rendőrségnek átadták.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés tényére figyelemmel indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva egy hónapi időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.