Közélet

Normál menetrendben zajlik majd az őszi érettségi

Normál menetrendben zajlik majd az őszi érettségi

2020. szeptember 23., szerda
Normál menetrendben zajlik majd az őszi érettségi

Az állami köznevelési intézményeket fenntartó tankerületek irányításáért felelős hivatal vezetője a lap szerdai számában közölte: a korábbi őszi időszakokhoz képest idén magasabb lesz a vizsgázói létszám.

A szokásosnál több lesz az emelt szintű érettségi, és most vizsgáznak azok is, akik előre hozott érettségit akartak tenni tavasszal, de akkor nem lehetett azokat megtartani. A nagy vizsgázói létszámú iskolákban tanítás nélküli munkanapok is lehetnek az érettségi időszakában annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot az épületekben, és tartható legyen a védőtávolság.

Egyelőre nincs szó arról, hogy ne tartanák meg a szóbeliket - jelezte.

Elmondása szerint a hibrid oktatásról a járvány második hullámához érve is megoszlanak a szakmai vélemények. Ugyanakkor most is működik a hibrid rendszer, hiszen amelyik osztály karanténba kerül, az arra az időre tantermen kívüli, digitális munkarendben folytatja a tanulást. Tapasztalataik szerint az emberek többsége a hagyományos oktatást szeretné ebben a tanévben is.

Azonban egyre több helyen jut be az iskolába a fertőzés - emelte ki. Van, ahol az egész intézményt átállították digitális munkarendre, másutt csak egy tagozatot vagy egy-két osztályt.

"Nem mi döntjük el, hogy hány osztály kerül karanténba, ez minden esetben a kontaktkutatástól függ" - jegyezte meg.

Tájékoztatása szerint a tankerületi fenntartású iskolák fegyelmezetten betartják a járványügyi óvintézkedéseket, nem tapasztalható pánikhangulat az intézményekben. A járványügyi intézkedések mára a mindennapok részévé váltak. A tankerületek tanévkezdéskor már rendelkeztek fertőtlenítőszerekkel, és érkezik az intézményekbe az operatív törzs által biztosított mennyiség is - tette hozzá.

Hajnal Gabriella beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest 12 ezer fővel 120 ezerre emelkedett a tankerületi fenntartású intézmények dolgozói állománya. Jelenleg 84 483 pedagógus dolgozik ezekben az iskolákban, mintegy kétezerrel több, mint 2019-ben.

Kitért arra, hogy az iskolák zömének sikerült iskolaőrt találni, de van néhány intézmény, ahová még keresik a megfelelő szakembert. Jelenleg is zajlanak a képzések. A Klebelsberg Központhoz eddig szinte csak pozitív tapasztalat érkezett a tevékenységükről az iskoláktól - tette hozzá.

A Klebelsberg Központ elnöke elmondta, hogy zökkenőmentesen zajlik a módosított Nemzeti alaptanterv bevezetése. Megfogalmazása szerint a módosított alaptanterv nem alapjaiban rengeti meg a világot. Inkább módszertanban, szemléletben és bizonyos tananyagrészek, témakörök átcsoportosításában van változás, illetve megnőtt a pedagógusok szabadsága a tananyag tervezésében is - mutatott rá.

A tankönyvek késedelmes érkezésére nem volt panasz az idén, és az ingyenes tankönyvek mellett 106 ezer tanszercsomagot is sikerült kiosztani a rászoruló diákoknak, 765 millió forint értékben - tájékoztatott Hajnal Gabriella.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.