Közösség

Magyar óvodát és bölcsődét adtak át az erdélyi Zilahon

Magyar óvodát és bölcsődét adtak át az erdélyi Zilahon

2020. szeptember 13., vasárnap
Magyar óvodát és bölcsődét adtak át az erdélyi Zilahon

Az új épület Kós Károly építészetének a jegyeit viseli magán, de a modern kor követelményeinek is megfelel. Korszerű energiavisszanyerő szellőztetési rendszerrel látták el. A magyar kormány 300 millió forinttal járult hozzá az építéshez.

Potápi Árpád János, a kormány nemzetpolitikai államtitkára az avatóünnepségen elmondta: az óvodát a baptista gyülekezet hozta létre, de az intézmény minden gyermekre számít, akit a szülők a keresztyén hit és a magyar nemzeti eszme szerint szeretnének nevelni.

Az államtitkár megjegyezte: a magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy az óvodafejlesztési program keretében létesülő új épületek szépek, korszerűek legyenek, külsejükben is hordozzák a magyar szellemiséget.

Megjegyezte: a politikai intézményrendszer nélkül a kulturális és oktatási intézményrendszer sem tartható fenn. Hozzátette: a politikai intézményrendszert meg kell tartani, nemcsak a szeptember 27-i önkormányzati választásokon, hanem az után is. Arra biztatta az ünneplőket, hogy vegyenek részt a választásokon, és támogassák a magyar kormány stratégiai szövetségeseit.

A román kormány részéről Kovács Irénke oktatásügyi államtitkár vett részt a rendezvényen, és mondott köszönetet a magyar kormánynak, és a baptista gyülekezetnek, a város és a megye elöljáróinak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a létesítményért.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke köszöntőjében a koronavírus-járványra utalva kitért arra, hogy olyan világban élünk, amikor eluralkodik életünkön a bizonytalanság. Úgy vélte: a nemzeti szolidaritás a bizonytalanságok között is biztos pontnak számít. Utalt arra, hogy a kormány az önkormányzatokra hárította a tanévkezdéssel kapcsolatos döntéseket, és míg az országban általános káosz uralkodik, a magyarok által vezetett önkormányzatokban rend van.

"Az RMDSZ mindig a szilágysági magyarok mellett lesz, és építkezni fogunk a következő években is" - jelentette ki Kelemen Hunor.

A hálaadó szabadtéri istentiszteleten prédikációt mondó Vass Gergely lelkész az összefogás fontosságát hangsúlyozta. A rendezvény résztvevői maszkot viseltek, és távolságot tartottak egymástól.

A Dávid keresztyén óvodát a zilahi baptista gyülekezet alapította 1991-ben. A gyülekezet 2018-ban nyert támogatást a magyar államtól az óvoda és bölcsőde új épületének a felépítésére. A 2020-2021-es tanévet még a régi óvodában kezdik hétfőn a gyermekek, mert az új épület működési engedélyeinek a beszerzése még folyamatban van. A régi épület 40 gyermeket tudott fogadni, a 968 négyzetméteres hasznos felületű, kétszintes új épület 90 gyermek befogadására alkalmas. Falai közé egy bölcsődei és két vagy három óvodai csoport költözhet.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.