Közösség

Felújították a bogárzói templomot

Felújították a bogárzói templomot

2020. szeptember 7., hétfő
Felújították a bogárzói templomot

A lap cikke szerint Bogárzó bő évszázaddal ezelőtt még a Makó környéki tanyavilág egyik centruma volt. A tanyavilág 8 méter széles, 14 méter hosszú, 17 méter magas toronnyal ellátott, Páduai Szent Antal tiszteletére emelt, közösségi összefogással épített templomát 1907. szeptember 1-jén szentelték fel. A mellette található iskolával és az olvasókör épületével együtt az lett a környék központja. A tanyák azonban mára elnéptelenedtek, a hívek pedig csak időnként járnak vissza a templomba – állaga az utóbbi évekre leromlott.

Farkas Éva Erzsébet polgármester a bogárzói templom állapotával még megválasztása előtt, 2014-ben szembesült, és nem sokkal később úgy döntött, személyes felajánlást tesz és gyűjtést indít a felújítás érdekében. Össze is jött mintegy 800 ezer forintnyi adomány, ami mellé végül pályázati támogatást is sikerült szerezni 10 millió forint értékben. Így sikerült gondoskodni a villámvédelemről, az elektromos hálózat felújításáról, azt követően pedig a külső és a belső festésről. A tető törött cserepeit műemlékvédelmi szempontok miatt hasonló, eredeti darabokkal pótolták. A bejárathoz vezető járda is új burkolatot kapott.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.