Krimi

Már 5–10 mikrogramm halálos lehet a Bika nevű új dizájnerdrogból

Már 5–10 mikrogramm halálos lehet a Bika nevű új dizájnerdrogból

2020. augusztus 20., csütörtök
Már 5–10 mikrogramm halálos lehet a Bika nevű új dizájnerdrogból

12 nap alatt 7 drogdílert fogtak el a fővárosi rendőrök. Közben már Budapest utcáin is kapható a Bika fantázianevű dizájnerdrog. A Hír TV-ben Zacher Gábor toxikológus főorvos beszélt az új szerről.

„Ez egy szintetikus marihuána-származék, ami annyit jelent, ha megnézzük a kémiai szerkezetét, akkor hasonlít a THC-hez. (…) Ez olyan, mintha legalább 10-szer olyan intenzív lenne a hatása, mint a THC-nek és azok a fogadóhelyek, ahova ez bekötődik, a receptorok (…). A hatása is elsősorban a központi idegrendszerre, valamint a keringés rendszerre hat. Halmozott epilepsziás rohamok, szívritmuszavar, gyakorlatilag egy infarktus szerű állapot jön létre. (…) Megszűnik az erek átjárhatósága és az illető terápia-rezisztens, azaz az ég világon semmit nem tudunk vele csinálni” - mondta a toxikológus főorvos.

Hozzátette, hogy ezek az új szerek részben azért is veszélyesek, mert nagyon kis mennyiségben fejtenek ki intenzív hatást, ráadásul maguk a dílerek sem tudják, hogy milyen hatóanyag milyen mennyiségben van bennük.

A teljes beszélgetés:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.