Gazdaság

Eredményes volt a gazdaságvédelmi akcióterv rövid távon

Eredményes volt a gazdaságvédelmi akcióterv rövid távon

2020. augusztus 17., hétfő
Eredményes volt a gazdaságvédelmi akcióterv rövid távon

A gazdaságvédelmi akcióterv rövid távon eredményes volt, hiszen kilenc hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, a foglalkoztatottak száma pedig júniusban elérte a januári értéket – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Budapesten, a hétfői sajtótájékoztatón.

György László hozzátette,

a kormány eredményesen lépett fel a munkahelyek megőrzéséért is, amit az mutat, hogy májusban – a foglalkoztatás mélypontján – Magyarországé volt a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.

A második negyedéves GDP-adatról megjegyezte, a mutató azt jelzi, hogy Magyarország továbbra is az unió jobban teljesítő országai közé tartozik. 2013 és 2019 között az unióban a magyar gazdaság növekedési üteme a top ötben volt – mondta, hozzátéve: a kormány azon dolgozik, hogy a növekedési ütem a következő hét évben is két százalékponttal haladja meg az unió átlagát. György László szerint

a munka- és tudásalapú magyar gazdaság bővítésében fontos mérföldkőnek számít a szak- és felnőttképzési diákhitel bevezetése, amely azt célozza, hogy a szak- és a felnőttképzésben tanulók ugyanolyan feltételekkel jussanak képzési hitelhez, mint a felsőoktatásban tanulók. Ez az intézkedés azért fontos, mert a XXI. században gyorsan változnak a munkavállalók képzésére vonatkozó munkaadói igények – tette hozzá.

A képzések finanszírozására a felnőttképzési és szakképzési diákhitel ötszázezer forintig igényelhető, nullaszázalékos kamattal. A megélhetési kiadások fedezésére pedig havonta legfeljebb 150 ezer forint szabad felhasználású képzési hitel érhető el, 1,99 százalékos kamat mellett. Az államtitkár szólt arról is, hogy augusztus végén megjelenik meg a Vállalati fehérkönyv, amelynek célja, hogy felkészítse a magyar vállalkozásokat a koronavírus-válság második hullámára. A kötetben egyebek mellett a munkavállalók egészségének védelmét szolgáló intézkedéseket mutatnak be.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.