/

Egész héten zajlik a megyében a rendőrök közlekedésbiztonsági akciója

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a fáradtság közlekedésbiztonságra gyakorolt veszélyeire hívta fel a figyelmet augusztus 10-én este, az 5-ös számú főúton, Szeged határában. A rendőrök hétfőn kezdték a kampányt, ami egész héten zajlik majd, különös tekintettel a határátkelőhelyeken belépő sofőrökre – tájékoztatott a szervezet.

Az akció célja, hogy az extrém meleg időjárásra, valamint az autópályán való haladás monotonságára tekintettel a közlekedés résztvevőit a lehető legszélesebb körben tájékoztassák a fáradtság és az elalvás kockázatairól.

Számos vizsgálat bizonyítja a közúti balesetek és az elalvás kapcsolatát és több kísérlet történt az ilyen balesetek társadalmi kárainak kiszámítására. A számok eltérőek, az azonban egyértelmű, hogy a veszteségek többszörösen meghaladják a kiváltó okok megelőzésének költségeit.

Az alkoholfogyasztás tekintetében több vizsgálat igazolta, hogy egy meghatározott alkoholmennyiség lebontási sebessége kiszámítható, és egy adott véralkoholszint aktuális káros hatása megállapítható. Az alváshiányból adódó teljesítménycsökkenés azonban jóval nehezebben kimutatható. Sajnos az érintettek a képességromlást éppúgy nem képesek megítélni, mint ahogyan az alkoholfogyasztás esetében sem.

Speciális szimulátoros rendszerrel végzett tesztek kimutatták, hogy a fáradtan gépjárművel közlekedők sokkal több, az utakon végzetesnek számító hibát követhetnek el, mint azok a sofőrök, akik kipihenten vezetnek. Ha a gépjármű vezetője elalszik, azzal nemcsak saját, de a mellette ülők, valamint a forgalom többi résztvevőjének testi épségét is veszélyezteti.

A rendőrök energiaitallal kínálták a gépkocsivezetőket. A közúti ellenőrzés alkalmával a hűsítők mellett az egyenruhások baleset-megelőzési tanácsokat is adtak az elalvásos balesetek elkerülése érdekében.

Előző sztori

Rocktörténeti tábort rendeznek Szegeden

Következő sztori

Új, életveszélyes dizájnerdrog jelent meg a kábítószerpiacon

Legutóbbi hasonló cikkek