Gazdaság

Az EU-átlagnál ellenállóbb a magyar gazdaság

Az EU-átlagnál ellenállóbb a magyar gazdaság

2020. augusztus 23., vasárnap
Az EU-átlagnál ellenállóbb a magyar gazdaság

A koronavírus okozta sokk alól Magyarország sem tudta kivonni magát április és június között.  Az ország bruttó hazai terméke éves összevetésben a második negyedévben naptárhatástól megtisztítva 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A KSH adatai szerint a rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint

ebben az időszakban egyedül a gyógyszer- és az egészségipar hozott növekedő mutatókat.

„A KSH szűkszavúan azt mondta, hogy a legtöbb nemzetgazdasági ágazat zsugorodott a második negyedévben. A legtöbb szócskán van a hangsúly. Ezek szerint volt olyan ágazat, volt olyan terület a magyar gazdaságban, amelyik segítette a gazdaság növekedését, segített tompítani ezt a fajta recessziót” – mondta.

Regős Gábor szerint a negyedéves adatokat uniós összevetésben érdemes nézni.

A Századvég kutatója úgy látja a tagállamok 14 százalékot meghaladó zsugorodása a magyar adatnál rosszabb, de Magyarországot is súlyosan érintette a válsághelyzet, mely az ipar és a szolgáltatások mellett az építőiparba is begyűrűzött – fogalmazott.

A részletes adatok még csak a második becsléskor érkeznek meg – hangzott el az adásban.

A magyar gazdaság visszaeséséhez  a járműgyártás és a turizmus is hozzájárult, de akár az ország nyitottsága is egy tényező lehetett – fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.