//

A távolságtartás 45 százalékkal is csökkenthette a járvány terjedését

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A koronavirus elleni védekezés második szakaszában az enyhítéseknek köszönhetően újraindul az élet Szegeden. Fotó: Szegedma.hu/Sándor Judit

Egy dán–francia tanulmány szerint a távolságtartás akár 45 százalékkal is csökkenthette a koronavírus-járvány terjedését Európában.

A kutatók – a Google és az Apple által biztosított mobiladatok alapján – a járvány első hullámának hat hetét vizsgálták Európában – áll a Dél-dániai Egyetem (SDU) közleményében. Az európai országok az első hullám idején különböző szigorúságú kijárási és mobilitási korlátozásokat vezettek be; az intézkedések szigora változhatott országonként a vizsgált hat hét alatt.

„Az okostelefonok világában olyan nagy mennyiségű adathoz férünk hozzá, hogy teljesen új és minden eddiginél pontosabb módszerrel követhetjük a pandémia alakulását” – mondta Francesco Sannino, az SDU elméleti fizikusa.

A tudósok – Sannino, valamint a Lyoni Egyetemről Giacomo Cacciapaglia és Corentin Cot – azt állapították meg, hogy a legkevesebb mobilitást az olaszok, a franciák, a portugálok és a spanyolok mutatták. A járvány terjedése ezekben az országokban átlagosan 30 százalékkal (25 és 45 százalék között) mérséklődött a megfigyelt hat hétben. Svédországban ebben az időszakban ugyanígy csökkent a terjedés, miközben az emberek mobilitása sokkal nagyobb volt. A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a politikai döntések ellenére a lakosság valamennyire mégis visszavett a társas érintkezésekből.

A mobilitást tekintve a többi európai ország adatai a svéd és a legalacsonyabb, vagyis az olasz, francia, portugál és spanyol adatok között voltak. A tanulmányban figyelmeztettek arra, hogy a vizsgált hat hétben csökkent ugyan a fertőzési ráta, de ez nem jelenti, hogy kevesebb lett a betegek száma.

„A csökkenés azt jelenti, hogy a járványgörbe laposabb lett, később érte el a maximumot, de nem feltétlenül befolyásolta az esetek teljes számát” – írták a közleményben.

Előző sztori

A fiatal alkotókra és a színházi sokszínűségre fókuszál az idei Thealter

Következő sztori

Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát

Legutóbbi hasonló cikkek