Közélet

1947: Szeged, a tisztes kivételek egyike

1947: Szeged, a tisztes kivételek egyike

2020. augusztus 30., vasárnap
1947: Szeged, a tisztes kivételek egyike

Odabent demokraták a jövőről vitáznak, kint, az utcán kövekkel-vasdorongokkal felszerelt baloldali bértüntetők súlyos provokációra készülnek: életkép, Fekete Sas szálló, Vásárhely, 1947. március 23. Lám, a kommunista párt nem bíz semmit a véletlenre! El kell lehetetleníteni a konkurens pártokat, különösen a legveszélyesebbnek tartott, Sulyok vezette szabadságpártot. Megfélemlítéssel, zsarolással, bárhogy.

A vásárhelyi esethez hasonló zajlott Júniusban a szegedi Tisza szállóban: a Sulyok-párt választási gyűlésén száztagú verőbrigád gumibotokkal, késekkel támadt a résztvevőkre. Hogy nem történt haláleset, az csak az egyébként láthatóan beavatott rendőrségnek volt köszönhető. A párt vezéregyéniségeit a történtek után internálták. Az ellehetetlenült szervezet ezért, s az aránytalan és manipulatív választójogi törvény miatt önfeloszlatással élt. Rákosiék megkönnyebbültek. Túl korán! A Szabadság Párt kiesésével keletkezett űrt ugyanis nemsokára a Pfeiffer Zoltán vezette Függetlenségi Párt töltötte ki.

A pálya egyébként jócskán a kommunisták javára lejtett: júliusban az Országgyűlés MKP-nyomásra úgy módosította a választójogi törvényt, hogy a háború előtti jobboldali szervezetek többsége ne indulhasson, ezzel követőik félmilliós táborának választását lehetetlenítették el. Szigorúan listáztak is, tömegesen zártak ki „reakciósokat” a voksolás lehetőségéből. És hab a tortán: az emberek lakóhelyüktől távol is voksolhattak az úgynevezett kék cédulával; ezt a tervezett csalási módot kihasználva a kommunista párt megbízható káderei többször is voksolhattak. Településről településre vitték őket teherautón, és a kutatók szerint 120 ezer szavazattöbbletet szerezhettek az MKP-nak ezek a voks-sztahanovisták. De mindhiába! A kommunisták a csalás és manipuláció ellenére rettenetes nagy pofont kaptak: csupán 24 százalékot értek el, s így az MKP csak a kisgazda-szocdem-parasztpárti hármassal lett kormányzóképes.

Hanem az a verés, ami Szegeden érte a baloldalt! Az minden elképzelést fölülmúlt: nem véletlenül volt Rákosi Mátyás bögyében a város, a voksolást hatalmas fölénnyel nyerte a Pfeiffer-féle Magyar Függetlenségi Párt. Nem kevesebb, mint 52 százalékkal szerezte meg az abszolút többséget, ezzel végképp megalázva a kommunistákat.

Rákosi aztán törlesztett: a Pfeiffer-pártot az amerikai imperializmus magyarországi hadosztályának nevezte. Budapesten, a Hősök terén tartott nagygyűlésen bejelentette, a legkíméletlenebb harcot fogja folytatni ellenük. A kommunista propagandában „fasisztának” nyilvánították a pártot. Novemberben aztán arra a hazug vádra hivatkozva, hogy az ajánló szelvényekkel csalást követtek el, választási eredményüket megsemmisítették, s így a függetlenség-párti képviselőik mandátumát megvonták. Magyarország a nyílt diktatúra előszobájába lépett…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.