Közélet

Új támadássorozat indulhat hazánk ellen

Új támadássorozat indulhat hazánk ellen

2020. július 22., szerda
Új támadássorozat indulhat hazánk ellen

Az Európai Tanács a rá nehezedő nyomás ellenére is a magyar és lengyel álláspontot vette át a jogállamiság kérdésében, ez hatalmas siker – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Varga Judit, az uniós csúcsértekezlettel kapcsolatban azt nyomatékosítva: a Brüsszelben elfogadott következtetések nem tartalmaznak jogállamisági feltételrendszert. Az igazságügyi miniszter arra számít, hogy ősszel egy minden eddiginél gátlástalanabb támadássorozat indul.

– Az Index szerint igenis van jogállamisági feltételrendszer az uniós alkuban, a 24.hu szerint Orbán Viktor alá sem írhatta volna a megállapodást a parlamenti felhatalmazása miatt. Mennyire konkrét a megállapodás jogállamiságról szóló része?

– Az Európai Tanács által elfogadott következtetések nem tartalmaznak jogállamisági feltételrendszert. Az állam- és kormányfők megerősítették, hogy fontos az EU pénzügyi érdekeinek védelme és a jogállamiság tiszteletben tartása, de a két terület nem kapcsolható össze. Ez a megközelítés megegyezik a magyar kormány eddig is képviselt álláspontjával. Egy új, általános költségvetési kondicionalitás kialakításáról született döntés, ami az EU költségvetésének és pénzügyi érdekeinek védelmét szolgálja. Az Országgyűlés mandátuma úgy szólt, hogy a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan. A miniszterelnök úr ezt a mandátumot maradéktalanul érvényesítette: az új költségvetési kondicionalitás leírásában a „jogállamiság” kifejezés nem is szerepel.

– Az elmúlt hónapokban Brüsszelben szinte a csapból is az folyt, hogy a kifizetéseket a jogállamisági feltételekhez kötnék. Ennek fényében mekkora siker a V4-eknek az elmúlt öt napban mutatott teljesítménye?

– Hatalmas sikert értünk el, több szempontból is. Egyrészt az Európai Tanács számos tagállam, az Európai Parlament és a Bizottság, valamint a nemzetközi álcivil hálózatok óriási nyomása dacára hozott olyan döntést, ami gyakorlatilag a magyar és lengyel álláspont átvételét jelenti. Másrészt sikerült a legnagyobb nemzetközi nyilvánosság előtt megálljt parancsolni a két nemzet becsületét és méltóságát ért folyamatos és nemtelen támadásoknak. Az 1956-os forradalom és a Szolidaritás mozgalom örökösei nincsenek rászorulva arra, hogy mások kioktassák őket a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fontosságáról. Mindez természetesen nem sikerülhetett volna a példás magyar–lengyel összefogás és a V4 mintaszerű együttműködése nélkül. Hétfői varsói utam megerősítette azt a meggyőződésemet, hogy a magyar–lengyel együttműködés szilárd alapokon nyugszik. Ez az együttműködés biztos hátteret nyújt ahhoz, hogy bizakodva vehessük fel a küzdelmet bármilyen politikai ellenféllel szemben. További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép: Igazságügyi Minisztérium)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.