Gazdaság

Szegeden 17,9 milliót ér egy garzonlakás

Szegeden 17,9 milliót ér egy garzonlakás

2020. július 29., szerda
Szegeden 17,9 milliót ér egy garzonlakás

A felvételi ponthatárok kihirdetése után több mint 68 ezer diák kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait. Az egyetemisták, főiskolások és fiatal munkavállalók számára az első, kisebb alapterületű garzonlakás megvásárlása is a bérlés alternatívája lehet, mivel a lakásárak emelkedése számos városban megállt vagy lelassult. - áll az ingatlan.com és a banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu legfrissebb elemzésében.

27 millió a vízválasztó

A legfrissebb adatok szerint Budapesten az egyszobás lakások árának középértéke 27 millió forintot tett ki. Vagyis a kínálatban szereplő eladó lakások fele ennél olcsóbb, a másik fele pedig drágább. - Ez több mint 1 millió forintos csökkenést jelent éves összevetésben, a járvány előtti, februári árakhoz képest pedig félmillió forinttal alacsonyabb szintet jelent. Az árcsökkenésnek több oka van. A befektetési célú vásárlók egy része már a múlt év közepén eltűnt a piacról, amit felerősíthet a rövid távú lakáskiadás küszöbön álló szabályozás is. A 2014 végén indult fővárosi lakásdrágulási ciklus végéhez ért, emellett a koronavírus-válság okozta bizonytalanság következtében is sokkal óvatosabbá váltak a vásárlók. Az alacsonyabb árak miatt például a szülői támogatással vagy megtakarítással rendelkező fiatalok nagyobb részben jelenhetnek meg a garzonlakások vásárlóiként - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője hozzátette: - Ezt a folyamatot a lakáshitel-kamatok alakulása is segíti. Budapesten az idei első negyedévben 317 ezer forint volt a nettó átlagfizetés. Ha ennek a fizetésnek az egyharmada törlesztésre megy, akkor a legkedvezőbb, végig fix kamatozású 20 éves lakáshiteleket alapul véve 17 millió forintot vehetnek fel az érintettek. Bár a vonatkozó szabályok szerint ekkora jövedelem mellett akár a nettó átlagfizetésük 50 százalékáig is eladósodhatnak a hitelfelvevők, ám nem érdemes a maximumig elmenni, mert akkor nagyon feszített lehet a családi költségvetés.

Garzonpiac az egyetemvárosokban

A megyeszékhelyeken, köztük a legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó Debrecenben, az egyszobás lakások középértéke 19,3 millió forint volt a kínálati piacon.

Szegeden

17,9 milliót, Miskolcon viszont 10 millió forintot kértek érte a tulajdonosok. Ezzel szemben Győrben a 19,9 millió, Pécsen pedig 14,9 millió forintos árszinttel találkozhatnak a lakásvásárlást tervezők. A hivatalos - idei első negyedéves - megyei átlagfizetések alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar,

Csongrád-Csanád

, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyében 197-270 ezer forint volt az átlagfizetés. Amennyiben ennek az összegnek maximum 35 százalékát költik az érintettek törlesztésre, akkor 10-14 millió forint körüli lakáshitelt is kaphatnak. Bár elképzelhető, hogy a nettó bérek alapján Miskolcon például a teljes hitelösszegből kijöhet egy garzonlakás, ám a bankok a lakás teljes árára nem adnak hitelt.

Milliókra lehet szükség a hitelfelvételhez is

A jogszabályok szerint ugyanis lakáshitel felvétele esetén az ingatlan értékének minimum 20 százalékát a vevőknek kell biztosítania önrész formájában. A bankok viszont ennél nagyobb összeget is elvárhatnak. Az ingatlan.com adatai alapján ezért július végén Budapesten legalább 5,4 millió, Debrecenben 3,9 millió, Győrben pedig 4 millió forintos önrészre van szüksége egy átlagos garzonlakás vevőjének.

Szegeden

és Pécsett pedig minimum 3,6 milliós, illetve 3 milliós saját erővel kell rendelkezniük a vásárlóknak. Az önrész bizonyos esetekben kiváltható azzal, hogy a kiszemelt lakás mellett egy másik ingatlant, mondjuk a szülőkét bevonják pótfedezetnek. A lakáshitelek feltételei azonban akár hétről hétre változhatnak, ezért fontos - akár szakértők segítségével - alaposan körülnézni a piacon. A

money.hu lakáshitel-kalkulátoráva

l

például össze lehet hasonlítani a különböző pénzintézetek ajánlatait és hitelfeltételeit, így a vevők kiválaszthatják azokat a lakáshiteleket, amiknek a feltételeit teljesíteni tudják.

(Forrás: ingatlan.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.