Kultúra

Lapis András szobrászművész kiállításával nyit a szegedi Wágner-udvar

Lapis András szobrászművész kiállításával nyit a szegedi Wágner-udvar

2020. július 1., szerda
Lapis András szobrászművész kiállításával nyit a szegedi Wágner-udvar

Lapis András szobrászművész kiállításának szombati megnyitójával kezdődik el a Szegedért Alapítvány nyári programsorozata a Wágner-udvarban - tájékoztatta Bódi György, a civil szervezet titkára az MTI-t.

Az alapítvány 2017 óta szervez minden nyáron kulturális programokat a klasszicista stílusban emelt a 19. századi belvárosi polgárház udvarán. Hagyomány, hogy minden évben egy-egy Szegedhez kötődő képzőművész tárlatával indul a programsorozat, idén Lapis András szobrászművész munkáit láthatja a közönség. Lapis András több köztéri alkotásával nap mint nap találkozhatnak a szegediek, legismertebb munkája a Szegedért Alapítvány fődíjaként minden esztendőben 1879-esnagyárvíz napjához kötődő gálán átadott Szeged Múzsája című kisplasztika, amely karcsú, kalapos nőalakja 2006 óta szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. Önálló kiállítást utoljára 1975-ben rendezett a Tisza-parti városban a művész, akinek most hat életnagyságú aktját csodálhatják meg az érdeklődők. Az augusztus 20-ig látogatható szabadtéri tárlat megnyitóján Kalmár Zoltán harsonaművész lép föl tanítványával, Nagy Gyulával. A rendezvénysorozat július 23-án Diószegi Szabó Pál Carmina Hungarica című költői estjével folytatódik, majd Pavlovits Dávid gitárművész két tanítványa, az orosz Maria Juraszova és a kínai Li Csoko koncertezik a Wágner-udvarban. Augusztus közepén Kiss Ágnes bábművész, a Kövér Béla Bábszínház új igazgatójának előadását láthatják a gyermekek és szüleik, a sorozat zárásaként szeptember elején pedig az idén 95 éves Szegedi Egyetemi Énekkar lép föl Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényeltével.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.