Közélet

Jövő héten légi és földi úton is gyérítik majd a szúnyogokat Szegeden

Jövő héten légi és földi úton is gyérítik majd a szúnyogokat Szegeden

2020. július 24., péntek
Jövő héten légi és földi úton is gyérítik majd a szúnyogokat Szegeden

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Katasztrófavédelemmel közösen légi és földi kémiai csípőszúnyog-gyérítést tervez július 27-én – derül ki a társaság közleményéből.

Az SZKHT tájékoztatása szerint július 27-én, hétfőn a légi gyérítést a napnyugtát megelőző 1,5 órában, a földi kivitelezést a napnyugta utáni órákban végzik el. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a gyérítést, úgy július 28-án vagy 29-én hajtják végre a műveletet. Megemlítik, hogy a kijuttatott csekély mennyiségű készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A társaság a lakosság részére azt javasolja, hogy:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A földi kémiai kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a csípőszúnyog-gyérítés hatékonyságnövelése érdekében ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.