Közélet

Gregor Józsefre emlékeznek Szegeden

Gregor Józsefre emlékeznek Szegeden

2020. július 15., szerda
Gregor Józsefre emlékeznek Szegeden

Gregor József operaénekesre emlékeznek Szegeden születésének 80. évfordulóján, augusztus 8-án - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A jubileum alkalmából a városháza udvarán rendeznek gálakoncertet, amelyen olyan művészek lépnek föl, akik egykor együtt dolgoztak az operaénekessel, illetve sokat tanultak a művésztől. Az önkormányzat és a Szegedért Alapítvány által közösen szervezett est kiemelt fellépője Rost Andrea lesz, mellette Gál Erikát, Vajda Júliát, Cseh Antalt, Gábor Gézát, Szvétek Lászlót és Vághelyi Gábort hallhatja a közönség. Az estet Toronykőy Attila rendezi, zongorán Harazdy Miklós működik köre. Délután a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban megkoszorúzzák Gregor József mellszobrát, Bánvölgyi László alkotását. Gregor József 1940. augusztus 8-án született Rákosligeten. Énekére a helyi katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, aki rávette, hogy menjen felvételizni a konzervatóriumba. 1957-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, amelyet otthagyott, felvették a Zeneművészeti Főiskolára, de azt is otthagyta. 1959 és 1963 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének énekkarában énekelt. Szegedre 1964-ben Vaszy Viktor hívására szerződött, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház magánénekese, ezután 1992-ig a szegedi operatársulat igazgatója volt. Csodálatosan kiegyenlített hang, mély átélés és nagyszerű karakteralakítás jellemezte minden fellépését. A repertoár minden nagy basszusszerepét énekelte, de óriási sikerrel alakította Verdi Falstaffjának címszerepét is. Európában és Észak-Amerikában is sokszor vendégszerepelt, énekelt a milánói Scalában és a New York-i Metropolitan Operában is. Utolsó szerepe is a csongrádi megyeszékhelyhez kötődik, a Csárdáskirálynő Leopold Mária hercegét játszotta a szabadtéri játékok színpadán 2005-ben. 2006. október 27-én hunyt el Szegeden.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.