Közélet

Felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét

Felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét

2020. július 17., péntek
Felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét

A gödi önkormányzat képviselő-testülete július 17-i ülésén többségi szavazással fegyelmi eljárást indított Göd momentumos polgármestere ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. Balogh Csabát a fegyelmi eljárás idejére, harminc napra felfüggesztették állásából.

A jegyző közlése szerint a határozat csak július 18-án lép érvénybe, így a pénteki testületi ülést még a polgármester vezethette le. A fegyelmi eljárást háromtagú bizottság vizsgálja, abba egy-egy tagot ad az önkormányzati testület három frakciója. A polgármesteri teendőket az első alpolgármester, Fülöp Zoltán (LMP) veszi át.

Az ügy érdekessége, hogy Molnár Csaba július 2-i Facebook-bejegyzése szerintvisszavontaaz alpolgármesterek megbízatását. Kifejtette, egy városnak azért van szüksége alpolgármesterekre, hogy azok segítsék a település fejlődését, az elvállalt feladatokat elvégezzék az ott lakók érdekeit képviselve, valamint a polgármesterrel közösen, együtt küzdjék le a várossal szemben álló akadályokat.

A városvezető szerint Fülöp Zoltán LMP-s és Lőrincz László DK-s helyettesei ezt a feladatot nem látták el, sőt a város polgárainak érdekei ellen politizáltak. A polgármester kifejtette, hogy az alpolgármesterek ezután csak képviselői fizetésükre lesznek jogosultak, és nem terhelik majd őket a hivatali teendők. Csakhogy Balogh nem válthatja le az alpolgármestereket, nem vonhatja meg alpolgármesteri javadalmazásukat, mint ahogy ezúttal sem az történt, amit kiírt a közösségi oldalára. Jogi szakértők szerint a polgármester legfeljebb megkurtíthatja, esetleg teljes körűen megvonhatja az alpolgármesterek hatásköreit. Ezt egyébként az a tény is bizonyítja, hogy a pénteki testületi ülésen Fülöp Zoltán és Lőrincz László továbbra is alpolgármesterként vett részt a munkában. Fülöp egyébként az egyik napirendi pont tárgyalásakor, miután Balogh vonakodott azt szavazásra feltenni, arról beszélt, hogy ez felveti a hivatali visszaélés gyanúját.

A Magyar Nemzet jogi szakértője szerint Balogh Csabának még van jogorvoslati lehetősége a fegyelmi és a felfüggesztés ellen, például bíróságon támadhatja meg a határozatot, ám ez nem jogvesztő, azaz a felfüggesztés szombaton érvénybe lép.

Emlékezetes, hogy június 29-én formailag is

megszűnt

a városban az ellenzéki összefogás, miután a képviselő-testület négy ellenzéki párti tagja bejelentette, új, önálló frakciót alakítanak. A négy képviselő szerint Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödi embereket. Alig öt hónap alatt tovatűnt az ellenzéki egység Göd városában, miután két alpolgármester, valamint két képviselő

feljelentette

az ellenzéki pártvezéreknél a korábban még általuk is támogatott Balogh Csaba polgármestert. A feljelentésben arra hivatkoznak, hogy szerintük Balogh emberileg és szakmailag alkalmatlan posztja betöltésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.