Közélet

Sorsdöntő választás előtt a vajdasági magyarság

Sorsdöntő választás előtt a vajdasági magyarság

2020. június 20., szombat
Sorsdöntő választás előtt a vajdasági magyarság

Minden választás meghatározó egy-egy közösség életében, márpedig a vajdasági magyarok szempontjából a vasárnapi szerbiai választások kiemelke­dően fontosnak tekinthetők. Száz évvel Trianon után olyan történelmi távlatok látszanak megnyílni, amelyek minden korábbi – reális alapokon nyugvó és józannak tekinthető – elképzelést felülmúlhatnak. Az anyaország eredményes és hatékony nemzetpolitikája, a szerb–magyar viszony, de a világpolitikai folyamatok is kedvezőnek mutatkoznak – írja a Magyar Nemzet.

A vajdasági magyarok tisztában vannak azzal, hogy minél többen élnek a szavazati jogukkal, annál erősebb lesz az érdekérvényesítésük az elkövetkező négy évben. Mivel egyes szerbiai ellenzéki csoportosulások bojkottra szólítanak fel, a korábbiaknál alacsonyabb részvételre lehet számítani, így a magyarok szavazatai felértékelődhetnek. A hétmilliós Szerbiában mintegy 250 ezer magyar él, a Vajdaságban csaknem 15 százalék az arányuk. A választást eredetileg április 26-án tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani. A közvélemény-kutatók most 58-61 százalékos győzelmet vetítenek előre a jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Pártnak (SNS), ám kétharmados többsége bizonytalan. A pártnak jelenleg 131 képviselője van a 250 tagú törvényhozásban, a 2016-os előrehozott választás előtt kétharmados többsége is volt. Az ellenzék egy része már az év elején bojkottot hirdetett. A felmérések szerint jó eséllyel mindössze öt pártlista jut majd be a belgrádi parlamentbe. Az SNS mellett a szintén kormányzó Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) van erre a legjobb esélye. Az ellenzéki erők közül a Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG), a Szerbiai Radikális Pártnak (SRS), valamint az Alekszandar Sapics olimpiai érmes vízilabdázó nevével fémjelzett listának van még esélye a háromszázalékos bejutási küszöb átlépésére.

A kisebbségi pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), az egyetlen induló magyar párt tekinthető befutónak, de ahhoz, hogy frakciót is alakíthasson, öt mandátumra lenne szüksége. Eddig négy képviselője volt.

Vasárnap az országos és a tartományi szintű voksolás mellett önkormányzati képviselőket is választanak Szerbiában. A VMSZ rövid, de példátlanul intenzív kampányában rámutatott, mennyire fontos lenne megőrizni a pozíciókat Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán, ahol magyar többségű képviselő-testület irányítja az önkormányzatot. De Óbecsén, Kishegyesen, Adán, illetve Szabadkán is van esély a magyar pozíciók erősítésére, akár az irányítás átvételére is. A VMSZ pozíciói­nak erősödése tovább növelné a szerbiai magyar közösség érdekérvényesítési képességét. A Budapest és Belgrád közötti kapcsolatok szempontjából is fontos lenne, hogy a VMSZ megőrizze vagy akár javítsa helyzetét; ezzel továbbra is a híd szerepét tölthetné be a kétoldalú kapcsolatokban.

(Kiemelt kép:Molnár Edvárd/MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.