Közélet

A szegediek összefogását mindkét oldal dicsérte a közgyűlésen

A szegediek összefogását mindkét oldal dicsérte a közgyűlésen

2020. június 26., péntek
A szegediek összefogását mindkét oldal dicsérte a közgyűlésen

A járványhelyzet utáni első, a nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta a szegedi testület.

Botka László köszöntötte a koronavírus-járvány utáni első rendes közgyűlés résztvevőit. – Örülök, hogy mindenki jó egészségben itt van – mondta, majd a szegedieket méltatta a járványhelyzet alatt mutatott helytállás miatt. A napirend előtt a közgyűlés által odaítélt Pedagógus Életműdíjakat adták át. Elismerést kapott Bálóné Jánosi Veronika, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatósága nyugalmazott tagóvoda-vezetője, Melega Jánosné, a Béke Utcai Általános Iskola nyugalmazott matematika–kémia szakos tanára és Halápi Nándor, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium nyugalmazott igazgatója.

Napirend előtti felszólalások

Napirend előtt előbb Kozma József (MSZP) szintén a szegedieket méltatta akoronavírus-járvány kapcsán, kiemelve a szülők és nagyszülők segítségét a digitális oktatásban. Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője járványhelyzetben frakciójának tagjai nemnem kritizálta a városvezetést, hanem segítette azt, konstruktív javaslatokat tettek. A képviselő megköszönte az összefogást. A momentumos Mihalik Edvin is a megköszönte a járvány alatt frontvonalban dolgozók munkáját, és dicsérte a szegedieket az összefogásért. Az Összefogás képviselője, Kovács Tamás a köszönet mellett a kormányt kritizálta. Halkó Pál (Fidesz) felszólalásában kiemelte, hogy a kormány magára vállalta a vállalkozások támogatását és késlekedés nélkül segített a családoknak. Mint mondta, a veszteségekért nem a kormányt kell okolni. A DK képviselője, Fodor Antal felszólalásának legmeglepőbb része az volt, amikor a fideszes képviselőknek javasolta, hogylépjenek ki a pártjukból, és mandátumukat megtartva csatlakozzanak a demokratikus ellenzékhez - véleménye szerint csak így lehet képviselni a szegedieket. Szabó Bálint napirend előtt kérte, vegyék le a napirendről a Sport és Fürdők Kft. új igazgatójának kinevezését, de a közgyűlés leszavazta, majd elfogadták a tervezett napirendet.

Beszámoló

a veszélyhelyzet időtartama alatt hozott polgármesteri döntésekről

Botka László polgármester a napirend elfogadása után első pontként aveszélyhelyzet alatt hozott határozatokról, a veszélyhelyzet alatti munkáról tájékoztatta a polgármester a közgyűlést. Mint mondta:az volt helyes, demokratikus, Szegedhez méltó magatartás, amit Szeged tanúsított a veszélyhelyzet alatt. Első hozzászólóként Szabó Bálint kritizálta a polgármestert a Cserepes sor bezárása miatt. A független képviselő szerint Botka László családokat tett tönkre. A városvezető válaszában emlékeztette arra, hogy Szabó képviselő a vírusjárvány elején a tömegközlekedést bénította meg egyéni akciójával a legforgalmasabb csomópontban, amiből rendőrségi ügy lett – a Szegedi Közlekedési Társaság ebből adótó pluszköltségét a képviselővel fizetteti ki. Chovanecz Kata (Fidesz) hozzászólásában kiemelte, képviselőcsoportjuk felé elvárás, hogy ne csak a járványhelyzetben legyenek konstruktívak, majd az elmúlt hónapok nehézségéról beszélt, külön kiemelve a Mars téri kereskedőket. Újabb csörte következett a Botka László–Szabó Bálint-szócsatában. A független képviselő kért szerénységet a csomópont-lezárási akciója kapcsán és gyanúsan túlságosan jól értesültnek tartotta a polgármestert. Botka László válaszában jelezte, hogy Szabó akciója miatt több száz szegedi nem ért időben a munkahelyére, vagy onnan haza.

Tápai Péter (Fidesz) arra kérte Botka Lászlót, kérje meg az önkormányzati újságnál dolgozókat, hogy ne írjanak valótlanságokat, majd Német Ferenc (Fidesz) jelezte, hogy a kormánynak illene megköszönni, amit az országért tett a járványhelyzet idején. Halkó Pál (Fidesz) Fodor Antal korábbi felszólalásához kapcsolódva jegyezte meg, nem érti képviselőtársának felszólítását, hogy lépjenek ki pártjukból, mert nincs hova.–

Mi hasonlót sosem kívánnánk öntől. Jó helyen van ott, ahol van, a Fideszben sosem lenne helye – tette hozzá.

Újabb Botka–Szabó-forduló: – Honnan tájékozódott a Cserepes sori piac vagy a Mars téri piac bezárásáról?

Ha jön a koronavírus második hulláma, akkor mi lesz? – kérdezte a képviselő. – Az az ember kéri számon rajtam, hogy szigorú döntéseket hoztam, aki egymaga lezárta az Anna kúti csomópontot, és követelte, hogy állítsam le azonnal a közösségi közlekedést – replikázott polgármester.

Az önkormányzat 2019. évi zárszámadása

Botka László szerint Szeged jól áll a többi városhoz képest, az ötmilliárd forintos hiányt átcsoportosítással, hitel nélkül oldották meg, amiből a szegediek semmit nem éreznek majd.Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester sorolta a legfontosabb gazdasági adatokat. Az összefogás oldaláról Kovács Tamás és Mihalik Edvin a kormány intézkedéseit kritizálta, utóbbi szerint büntetik a várost. Ez utóbbi megjegyzésével nem értett egyet Szabó Bálint, de azzal igen, hogy a városért lobbizni kell. Tápai Péter hozzászólásában hangsúlyozta, hogy jövőre tizenhat százalékkal növekszik az ország büdzséjében az önkormányzatokra fordítható támogatás és akkor kell majd lobbizni. A polgármester szerint a kormány megszorít, elvette a gépjárműadó-bevételt és nem támogatja a szegedi tömegközlekedést.Chovanecz Kata szerint a túltervezések kerültek ki a költségvetésből, ami egyébként is mozgási lehetőséget adott a városnak. Az összefogás oldaláról előbb Szénási Róbert emlegette a kisvállalkozásokat, úgy vélte, hogy jó úton járnak, amiről nem szabad letérni. Joób Márton külön kiemelte, hogy a szegedi családok szeptember közepéig igényelhetik a tízezer forintos beiskolázási támogatást, októberben kapják a nyugdíjasok a tízezer forintos támogatást, a tűzifa-támogatásért július 14-ig lehet jelentkezni, július 10-ig lehet bérlakásokra pályázni. Sportbizottsági elnökként megjegyezte, hogy a sporttámogatásról vitákkal ugyan, de sikerült megállapodniuk. Német Ferenc felszólalásában azt kérte, hogya vendéglátóhelyek teraszainak bérleti díját módosító javaslatát gondolják át. Botka László jelezte, hogy szeptember 30-ig nem kell fizetni a teraszokért. Tóth Károly szerint a szegediek 300 milliárd forinttal járultak hozzá a központi költségvetéshez, amit alapvetésnek tekintetne. Majd már-már kötelezően a kormányt kritizálta.

Haág Zalán (KDNP) hangsúlyozta, hogy nincs szó az önkormányzatok kivéreztetéséről, amit igazol az is, hogy Szegedtől 29 milliárd forintos adósságot vett át. Nem tartotta helytállónak a kormányt ért kritikákat, sőt megköszönte a kabinetnek, hogy szeptember 1-ig eltörölte a "teraszdíjakat", de mivel Botka tévedésből szeptember 30-at említett, némi malíciával megköszönte neki, hogy ezek szerint szeptember 30-ig, amikor már lehetne pénzt kérni, elengedni ezt a szegedi vállalkozásoknak... Szabó Bálint ismét vitatta az ötmilliárdos hiányt, majd Botka László lezárta a napirendi pont tárgyalását. A következő két napirendi ponthoz senki sem szólt hozzá.

Új sportigazgatót választottak

Szabó képviselő szerint Drégelyi Zoltán, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. lemondott ügyvezetőjének nem jár végkielégítés. és alkalmatlan volt pozíciójára - ahogy Rácz Attila, a Cserepes sori piac vezetője is. Az új sportigazgató pályázatát is hiányolta. Botka László szerint a cégvezető jó munkát végzett és jár neki szerződés szerint kéthavi végkielégítés. Tápai Péter (Fidesz) azt mondta, hogy nem tudja megítélni Drégelyi Zoltán munkáját. Utódja, Pappné Nagy Katalin kinevezéséről azt mondta, hogy

egy belső embert akarnak a cég élére ültetni, amit ők nem akadályoznak, ugyanakkor Drégelyi végkielégítésével nem ért egyet.

Szabó–Botka újra: a képviselő úgy érzi, hogy nem kapott választ kérdéseire a polgármestertől (elégedett-e a cégvezető munkájával és a lemondás körülményeiről érdeklődött.) A polgármester azt mondta, hogy Drégelyi Zoltán lemondott, a pályáztatás pedig időhiány miatt marad el. A kinevezés miatti konszenzusnak örült Botka László.

Mosolygós közjáték: Tápai Péter megjegyezte: "

Már voltam korábban cégvezető, akkor nekem sem kell majd legközelebb pályázni?"

Botka László:„Próbálja ki!”

A közlekedési közszolgáltatási szerződések módosítása

Német Ferenc örömmel fogadta a javaslatot, majd megkérdezte, hogy a járvány alatt csökkentett menetrenddel és az olcsóbb üzemanyaggal mennyit spóroltak a tömegközlekedésen. Az ülésvezetést átvevő Nagy Sándor alpolgármester azt mondta, hogy kevesebb volt a költség valóban, de az utasok és a bevétel is kevesebb volt. Mint beterjesztő egyébként elmondta, hogy éppen ezért javasolják a fejlesztéseket.

A Klebelsberg-telepi postahivatal megmentése

Szabó–Botka ismét: a képviselő azt kérte, hogy jobban gazdálkodjon a város a vagyonával, amire a Gyevi temetőt hozta példának, a polgármester megjegyezte, hogy a temető a katolikus egyház tulajdona. Újabb ugrás a napirendi pontok között.

Szociális ágazatot érintő beszámolási kötelezettség teljesítése

Az összefogás részéről Tóth Károly mutatta meg a bértáblát és kevesellte a benne foglalt összeget, majd a Fidesz részéről Korponyai képviselő értett egyet, 2008 óta nincs benne változás, de idén hat százalékos növekedést ígért a kormány. Szabó Bálint szerint Tóth képviselőtársának képviselői tiszteletdíja több a szociális szférában dolgozók fizetésénél.

Zárt ülés

A Szegedi OVI élére zárt ülés keretében Bartáné Tóth Máriát újabb öt évre kinevezték – jelentette be Botka László, majd sok sikert kívánt a vezető munkájához.

Határozathozatal

Minden napirendi pontot megszavaztak képviselők, legközelebb szeptemberben ülésezik a testület. Botka László bejelentette, hogyha a járványhelyzet engedi akkor augusztus 20-án adják át a városi kitüntetéseket, amiket Szeged Napja alkalmából adományoztak. A közgyűlés véget ért. .

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.