Hírzóna

Megkezdődött a szavazás Szerbiában

Megkezdődött a szavazás Szerbiában

2020. június 21., vasárnap
Megkezdődött a szavazás Szerbiában

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap hét órakor Szerbiában, ezzel megkezdődtek a háromszintű választások a nyugat-balkáni országban.

Szerbiában ezen a napon önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti választásokat is tartanak. A szavazójoggal rendelkező, valamivel több mint 6,5 millió szerb állampolgár összesen 21 lista közül választhat az országos parlamenti választáson, míg a vajdasági tartomány 1,69 millió választópolgára 9 lista jelöltjeire adhatja le voksát. Emellett Szerbia összes önkormányzatában is választást tartanak, kivéve a fővárosban, Belgrádban, ahol legutóbb két évvel ezelőtt járultak az urnákhoz az állampolgárok. A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenkettedik parlamenti választás. A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) fölényes győzelme, a felmérések szerint a párt támogatottsága majdnem eléri a 60 százalékot. Azt azonban nem lehet még tudni, hogy Ana Brnabic marad-e a kormányfő, a sajtóban megjelent találgatások szerint más ülhet be a miniszterelnöki székbe. A felmérések szerint az induló 21 lista közül legfeljebb hat szerb pártnak van esélye arra, hogy a 3 százalékos küszöb átlépésével bejusson a belgrádi törvényhozásba. A nemzeti kisebbségek pártjait nem érinti a parlamentbe jutási küszöb, Szerbiában ugyanis a természetes választási küszöb használata van érvényben: annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) - amely tagja volt a távozó kormánykoalíciónak - az eddigi négy helyett öt mandátum megőrzését tűzte ki célul. A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények este fél tíz körül várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb a jövő csütörtökig közzéteszik. Szerbia területén összesen 8253 helyen, míg a világ más országaiban 43 helyen lehet szavazni. Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.