Hírzóna

Költségvetési csalás miatt emeltek vádat a mórahalmi makettpark ügyében

Költségvetési csalás miatt emeltek vádat a mórahalmi makettpark ügyében

2020. június 11., csütörtök
Költségvetési csalás miatt emeltek vádat a mórahalmi makettpark ügyében

Költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség öt férfi ellen, akik 2011 és 2014 között Mórahalmon, uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósítandó makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást kíséreltek meg megszerezni - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül pályázati felhívást tett közzé. A felhívásra a vádlottak egyikének cége 2009 novemberében pályázatot nyújtott be, melynek elbírálását követően a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (röviden DARFÜ) a társasággal 2010 októberében támogatási szerződést kötött. A támogatást elnyert nonprofit társaság vállalta, hogy Mórahalom területén egy, az 1910-es Nagy-Magyarországot bemutató emlékparkot létesít, melyben 50 fontos magyar műemlék kicsinyített mását helyezi el, valamint fogadóépületet alakít ki, s a létesítményt aaz elkészültét követő 5 évig üzemelteti. A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a vádlottak befolyása illetve irányítása alatt álló gazdasági társaságok végezték.

A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég 15 %-os önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatási összegből vállalt megvalósítani.

A vádlottak a kivitelezés kezdeteitől folyamatosan finanszírozási gondokkal szembesültek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését illetve a projekt pénzügyi irányítását végző vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára, az azonban a kivitelezés tényleges megkezdésekor már csak részben állt rendelkezésre. A likviditási problémák áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében a vádlottak közösen elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A pályázatot elnyerő társaság, valamint a vele szerződésben álló generálkivitelező illetve a műszaki ellenőrzést végző cégek részéről eljáró vádlottak mindvégig tisztában voltak a projekt kivitelezésének tényleges állásával, s így azzal, hogy a kifizetési kérelmekben teljesítettként megjelölt makettek egy része a valóságban el sem készült vagy az előírtnál jóval silányabb minőségben készült el, illetve egyes makettek elszámolása túlárazott volt.

2014. júniusáig – a támogatási előleggel illetve három kifizetési kérelemben megítélni kért támogatással együtt – a vádlottak összesen több mint 510 millió forint összegre nyújtottak be igényt. Mivel a DARFÜ a kivitelezés ellenőrzése során tapasztalt szabálytalanságok következtében a pályázó céget még a második kifizetési kérelem elbírálása során 25%-os támogatáselvonással sújtotta, végül mindösszesen 436 millió forint folyósítására került sor a támogatott társaság részére.

Az utolsó, záró kifizetési csomagban a vádlottak 2014. március 31-ével a projektet készre jelentették. A benyújtott elszámolásban foglaltak ellenőrzése során azonban az nyert megállapítást, hogy a projekt műszaki állapota a pályázatban vállalt funkció betöltésére alkalmatlan, 20 makett nem volt fellelhető a helyszínen, több pedig sérült volt. A projekt során tapasztalt szabálytalanságokra, valótlan iratokkal történő megtévesztésekre és szerződésszegésekre figyelemmel a DARFÜ a költségvetési támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítette, és kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a támogatott társaságot.

A jogosulatlanul igénybe vett 436 millió forintos költségvetési támogatás visszafizetésére nem került sor, a visszakövetelt összegből végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

A vádlottakkal szemben a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének elkövetése miatt elkövetése miatt emelt vádat. Bűnösségük kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.