Hírzóna

Két és fél évre ítélték a fegyőrt lefizetni akaró szegedi rabot

Két és fél évre ítélték a fegyőrt lefizetni akaró szegedi rabot

2020. június 25., csütörtök
Két és fél évre ítélték a fegyőrt lefizetni akaró szegedi rabot

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a hivatali vesztegetés bűntette miatt D. L. G. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét, így a vádlott jogerős büntetése 2 év 6 hónap fegyház lett. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye -közölte a Szegedi Törvényszék.

Hivatali vesztegetés bűntettében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. szeptember 2-án D. L. G. vádlottat, ezért őt – mint többszörös visszaesőt – 2 év 6 hónap fegyházra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, kimondva, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a vádlottal szemben 100 ezer forint összegben vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott védője a tényállás megalapozatlansága miatt felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2018. május 9-én a Szegedi Fegyház és Börtönben töltötte büntetését. Aznap a szolgálatatot teljesítő körletvezető bv. őrmester 8:30 óra körüli időben a zárkából, ahol a vádlott is fogva volt, engedte ki szabad levegőn tartózkodásra az aznap nem dolgozó fogvatartottakat. A motozást követően a zárkát mindegyik elítélt elhagyta, de a vádlott nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

Miközben a körletfelügyelő zárta volna vissza a zárka ajtaját, a vádlott megkérdezte tőle: nem vinne-e neki egy telefont 100 ezer forintért? A körletfelügyelő visszakérdezett, hogy komolyan gondolja-e, majd miután válasz nem érkezett, visszacsukta a zárkaajtót. A körletfelügyelő ezután szóban és írásban is jelentette a történteket az elöljáróinak. A vádlott és a körletfelügyelő beszélgetésén más nem volt jelen.

A börtönszabályzat értelmében a körletfelügyelők nem jogosultak arra, hogy a fogvatartottak részére telefont biztosítsanak, és azzal a vádlott is tisztában volt, hogy a körletfelügyelő az előírásokat szegné meg, ha részére mobiltelefont biztosítana.

A vádlott az eljárás során nem kívánt vallomást tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.