Közélet

Újabb előrelépés történt a „legszögedibb szögedi" boldoggá avatása ügyében

Újabb előrelépés történt a „legszögedibb szögedi" boldoggá avatása ügyében

2020. május 11., hétfő
Újabb előrelépés történt a „legszögedibb szögedi" boldoggá avatása ügyében

Újabb előrelépés történt Bálint Sándor boldoggá avatása ügyében, átadták a néprajzkutató életét és tiszteletét bemutató dokumentumokat a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának Rómában - tájékoztatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a boldoggá avatás egyházmegyei szakaszát követően a Szeged-Csanádi Egyházmegye már korábban elkészíttette azt a hivatalos dokumentumot, amely tartalmazza Bálint Sándor életrajzát, valamint az életére, erényeire és az életszentségére vonatkozó tanúvallomásokat. A Positio (Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis) a

legszögedibb szögediként" tisztelt néprajzkutató személyének jelentőségét, hitvallását és széles körű tiszteletét mutatja be. A dokumentumokat pénteken fogadta be a Szentté Avatási Ügyek Kongregációja. Kiss-Rigó László megyéspüspök a járványhelyzetből adódóan nem tudott Rómába utazni, így Németh Norbertet, a Magyar Katolikus Püspöki Kar római ágensét bízta meg a dokumentumok átadásával.

A kongregáció teológusokból álló bizottsága e dokumentum alapján fogja felülvizsgálni Bálint Sándor erényeit és életszentségét. A népe és egyháza iránt mindig hűséges alföldi néprajzkutató halálának 40. évfordulóján történt előrelépés reménnyel tölti el az egyházmegye közösségét, és továbbra is kitartó hittel imádkozik a boldoggá avatásáért - áll a közleményben.

Bálint Sándor 1904. augusztus 1-jén, született Szegeden. Az alsóvárosi paraszti életmóddal és az alföldi néphagyománnyal már gyermekkorában megismerkedett. A középiskolát a szegedi piaristáknál végezte, majd a Ferenc József Tudományegyetemen magyar-történelem szakos diplomát szerzett. Ugyanott lett tanársegéd, később a Néprajzi Intézetben gyakornok, majd 1934-ben magántanárrá habilitálták. Professzorként óriási erőfeszítéssel és odaadással vállalta az Alföld, különösen az alföldi szakrális néprajz kutatását. 1944-ben nyilvános rendkívüli egyetemi tanár, később 1947-ben nyilvános rendes egyetemi tanárrá nevezték ki a néprajzi tanszékre. 1951-ben a kommunista hatóságok eltiltották az egyetemi oktatástól, csak 1957-től vállalhatott újra ilyen tevékenységet. A szocializmus éveiben rendőri megfigyelés alatt állt, majd 1965-ben koholt vádak alapján felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 1966-ban nyugdíjazták. Bálint Sándor 1980. augusztus 1-jén közlekedési balesetben hunyt el. Hitvalló élete, máriás lelkisége, valamint a szülővárosának hagyománya és kultúrája iránt érzett szeretete miatt már életében is nagy tisztelet övezte. Barna Gábor néprajztudós szerint "Bálint Sándor a keresztény humanizmus eszméinek képviselője, európai műveltségű és kitekintésű tudós, igazi pedagógus, hitvalló ember" volt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.