Közélet

Több ezer milliárd forint maradt a családoknál

Több ezer milliárd forint maradt a családoknál

2020. május 15., péntek
Több ezer milliárd forint maradt a családoknál

Több mint 600 milliárd forintot szánt a kormány a védekezésre és több ezer milliárd forint maradt a családoknál – számolt be Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az adóadminisztráció csökkentésével jelentős terhet vesznek le a vállalkozásokról, kiemelten a kis-és középvállalkozások (kkv-k) esetén.

Az államtitkár azt mondta, a veszélyhelyzet miatt a kkv-k az eddigi hetven nap helyett harminc nap múlva kaphatják vissza az áfa összegét. A megbízható kkv-k május 10-én már meg is kapták ezt az összeget, mintegy összesen nyolcvanmilliárd forint értékben. A többi kkv július helyett pedig már május 20-án számíthat erre az összegre.

A tavalyi évre vonatkozó éves adóbevallás határidejét pedig kitolták szeptember 30-ig

– hívta fel a figyelmet Izer Norbert. Mindez azt jelenti, hogy az adókat is később kell kifizetni a vállalkozásoknak. Ez mintegy 600 ezer vállalkozást érinthet és több tízezer könyvelő munkáját könnyíti meg. Az intézkedés anyagi segítséget is jelent öt adónemben nagyságrendileg 200 milliárd forint értékben.

A koronavírus sem tudja felülírni a kormány adópolitikáját, a veszélyhelyzetben is csökkennek az adók

– tette hozzá. Máig 3417 igazolt fertőzöttet regisztráltak, tegnap hatan haltak, így összesen 442 az elhunytak száma – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos örömtelinek nevezte, hogy fokozatosan növekszik a gyógyultak száma, ma 1287 gyógyult van, így 1688 fő az aktív fertőzöttek száma. Összesen 614 főt ápolnak kórházban és 46-an vannak lélegeztetőgépen. Továbbra is szükséges követni a járványügyi szabályokat – hívta föl rá a figyelmet a tiszti főorvos. Hamarosan lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése. Újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza – jelentette ki a tiszti főorvos.

Május 18-tól újra kezdődhetnek azok a szűrővizsgálatok, amelyek nem népegészségügyiek, hanem például alkalmassági vagy alkalomszerű vizsgálatok.

A fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető, nem sürgősségi beavatkozások is végezhetők hétfőtől. Cél a krónikus ellátások fokozatos visszavezetése is – tette hozzá. Lehetőség van arra, hogy az egészségügyi szolgáltatók megyénként eldöntsék, melyik intézményben milyen ellátást nyújtanak. A kórházi ágyak harmada felszabadítható – hangsúlyozta Müller Cecília. Továbbra is érvényes, hogy telefonon be kell jelentkezni a betegeknek, így kerülnek besorolásra. Az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a koronavírus még jelen van az országban, bár már csökkenő mértékben.

A kúraszerű ellátások hétfőtől szintén újraindulnak

– hívta fel a figyelmet. Müller Cecília kiemelte, az egészségügyi szolgáltatások visszavezetése során óvatosnak kell lenni, és csak akkor vehető igénybe a szolgáltatás, ha nem merül fel a koronavírus gyanúja. Ha nem merül fel koronavírusos megbetegedés gyanúja, akkor alapszabály szerint igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás. Ezt az egészségügyi szolgáltató testhőmérséklet méréssel állapítja meg – ismertette Müller Cecília, és elmondta, gyanú esetén csak negatív koronavírus teszt mellett lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Mivel hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések fordulnak elő a leggyakrabban, ezért kiemelten kell kezelni az ilyen betegek ellátását.

Az Országos Kardiológiai Intézet koordinálja majd ezt a munkát. A tiszti főorvos arról is beszélt hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján megtalálható a szakmai kollégiumok által meghatározott ellátási rend. Kéthetente áttekintik a rendelkezéseket – ismertette Müller Cecília. A tiszti főorvos köszönetet mondott azoknak, akik a lelkisegély-szolgálatokban dolgoznak most is. Müller Cecília felhívta rá a figyelmet, hogy aki a járványhelyzet alatt a bezártság miatt lelki segélyre szorult bátran forduljon valamelyik szolgálathoz. Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, egyre többen választják a hatósági házi karantén ellenőrzését, már 641-en töltötték le az erre szolgáló alkalmazást. Az elmúlt 24 órában 43 esetben szegték meg a karantént és összesen 10 954 karantén van érvényben.

Budapesten 445 fővel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt, és eddig összesen 50 343 esetben intézkedtek a korlátozások kezdete óta. Vidéken az elmúlt 24 órában 19 fővel szemben kellett intézkedni és összesen 754 szabálysértés volt május 4. óta – tette hozzá.

A határhelyzetről Kiss Róbert elmondta: a személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani. A mobilkórház a tömeges megbetegedések esetére lett létrehozva – mondta Kiss Róbert a Magyar Nemzet kérdésére. Ennek a későbbiekben is meglesz a jogosultsága, és a büntetés-végrehajtás kötelékében fog egészségügyi intézményként funkcionálni. Napközis nyári táborokat lehet szervezni a gyerekeknek – mondta Müller Cecília, és kifejtette, hogy teljes körű ajánlást fognak készíteni a táboroztatók részére. Ebben az ajánlásban a szülők részére is megfogalmaznak majd tudnivalókat.

Bármilyen találkozásnál csak egészséges személyek legyenek jelen

– mondta Müller Cecília az idősek látogatása kapcsán. A tiszti főorvos felszólított, hogy mindenki legyen figyelemmel arra, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettek. Egyenlőre nem lehet megmondani mikor oldhatják fel a látogatási és kijárási tilalmat az idősotthonokban. A legmagasabb kockázatot viselő csoportokat kell megvédeni, ezek közé tartoznak az idősek és a zárt közösségekben élők. Minden negyedik fertőzött és minden negyedik elhunyt idősotthon lakója, ezért a látogatási tilalom feloldásával még várni kell – mondta Müller Cecília. A játszóterek használatával kapcsolatban a tiszti főorvos arról beszélt, hogy megfelelő higiénés állapotú játszótereket használjanak. Az üzemeltetők ezért áttekintik a játszótereket, mielőtt megnyitják azokat. Rendszeresen fertőtleníteni kell a játékokat a játszótereken és a zsúfoltságot is kerülni kell. A homok cseréjére szólított fel a tiszti főorvos, a szülőket pedig arra kérte, vigyenek magukkal törlőkendőt a játszóterekre. Újságírói kérdésre Kiss Róbert azt mondta,

a határmegnyitásokkal kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek a rendőrök a szomszédos országokkal, több kisebb határátkelőhely már megnyílt és ezek hamarosan folytatódnak.

Müller Cecília azt mondta, az idősotthonokban a fertőzött ápoltak és dolgozók szűrése mindegyik intézményben megkezdődött, naponta kap jelentést erről az operatív törzs. Folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás is – tette hozzá. A szabadtéri strandokról azt mondta, a medencéknél legalább négy négyzetméter vízfelület jusson egy fürdőzőre, a parton pedig 16 négyzetméternyi hely jusson az egy háztartásban élőkre. Az üzemeltetőnek kell gondoskodnia arról, hogy ne legyen zsúfoltság a fürdőkben – tette hozzá.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.