Gazdaság

Szaporodnak a késedelmes fizetések az építkezéseken

Szaporodnak a késedelmes fizetések az építkezéseken

2020. május 26., kedd
Szaporodnak a késedelmes fizetések az építkezéseken

Romlott az építőipari vállalkozások likviditási helyzete a munkaellátottság csökkenésével és a gyakorivá váló késedelmes fizetések miatt. A késedelmes fizetések megszaporodása gerjeszti a lánctartozást az építésgazdaságban – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A szervezet által megkérdezett vállalkozások jelzése szerint számláik értékének 20-25 százaléka nincs időre kifizetve, és követelésük hat-hét százaléka tartósan vita tárgyát képezi. Ha ez a helyzet továbbra is fennmarad, az ÉVOSZ számításai szerint az év végén a lánctartozásban lévő összeg 250-280 milliárd forintra nőhet. A szakszövetség ugyanakkor jelezte, továbbra is adott az építőipar teljesítőképessége. Folyamatos megrendelés mellett a kapacitásbővülés és hatékonyságjavulás révén az idén 4500-5000 milliárd forint közötti nagyságrendben tudna teljesíteni az ágazat folyamatos megrendelés mellett. Az ÉVOSZ becslése szerint januártól május ­végéig összességében hatszázaléknyi lehet a teljesítmény elmaradása 2019 első öt hónapjával összevetve. Az ágazat vezető cégeit összefogó szövetség szerint a járványhelyzet határidőcsúszásokat jellemzően az épületépítéseknél, leginkább a lakásépítéseknél okoz. A csökkenő rendelésállomány azonban lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását. A rendelésállomány legnagyobb mértékű csökkenése a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkéréseinél tapasztalható. Az ÉVOSZ szerint júniustól a tervező- és a kivitelezőcégek egyre nagyobb részének kell a csökkenő rendelésállományhoz igazítania a kapacitásokat, ami bizonyos mértékű létszámleépítést eredményezhet. Az elmúlt napokban ugyan ismét emelkedett az álláskeresők száma, de a betanított munkások, a szakmunkások és a mérnökök más vállalkozásoknál továbbra is munkát találnak. Elsősorban a segédmunkások iránti igény csökken. Az ÉVOSZ hangsúlyozta, hogy a kijárási korlátozás feloldása megbetegedéseket nem eredményezett, ahogy az építőipar területéről korábban sem volt tudomásuk a koronavírus-járvánnyal összefüggő, vírusos fertőzésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.