Közélet

Spöttle: Liberális agymosás folyik Németországban

Spöttle: Liberális agymosás folyik Németországban

2020. május 25., hétfő
Spöttle: Liberális agymosás folyik Németországban

Bár a liberális német lapok és közmédia várhatóan a jövőben is erősen támadják Magyarországot, a két ország viszonya összességében stabil a gazdasági és kulturális kötelékek miatt Georg Spöttle szerint. A Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek elmondta: Németországban különösen erősen érvényesül a liberális fősodor, életpályák törhetnek derékba akár egy konzervatív, vagy nemzeti értékrendet hirdető megnyilvánulás miatt.

– A ZDF után másik német köztelevízió, az ARD készített lejárató propagandafilmet Magyarországról. Ahogyan ön is említette korábban, a 2015-ös migrációs válság idejét feldolgozó Üldözöttek (Die Getriebenen) rendkívül elfogult, egyoldalú, és pontatlanságoktól hemzsegő. Egy adott médiumnak veszi el a hitelességét, ha ilyen produkciókat jegyez?

– Természetesen hitelteleníti. Ám Németországban rendkívül markáns szerepet vállal a politikában a közmédia, valamint a baloldali sajtó. Így akik csak ezekből a forrásokból, vagy például a Facebookról tájékozódnak politikai ügyekben, azok kritikátlanul elfogadják, amit az Üldözöttekben, vagy a hasonló anyagokban látnak, vagy hallanak.

– Egyfajta kettősség érződik abban, ahogy Németország hazánkhoz viszonyul. Egyfelől sorolhatók a liberális német lapok támadásai, a közmédiájuk hamisításai, a múlt év végén a ZDF A döntés órái címmel szintén a 2015-ös krízis dolgozta fel migránspárti szempontból, április elején pedig az ARD híresztelte, hogy Orbán Viktor felfüggesztette a parlamentet. Másrészt ugyanakkor stabilitás jellemző a két ország viszonyára, Angela Merkel kancellár egy alkalommal meg is köszönte hazánknak, hogy megvédte a schengeni határt.

– A két ország viszonya minden bizonnyal összességében kiegyensúlyozott marad a jövőben is, hiszen a nagy német cégek – köztük a BMW, az Audi, a Siemens – hazánkban is működnek, ez pedig szorosan összekapcsolja a gazdaságainkat. Továbbá az évszázadok során erős kulturális kötelékek is kialakultak. Ettől még Magyarországot folyamatos támadások fogják érni a jövőben, amiben nagy szerepe lesz az említett német sajtónak. Köztük a Die Weltnek, a Spiegelnek, valamint a fiatal brüsszeli elitistáknak, akik nagyrészt semmilyen élettapasztalattal nem rendelkeznek, migránst is legfeljebb például a Homeland című sorozatban láthattak, mégis a liberális, bevándorláspárti dogmákat fújják.

– Minek tudható be ez a fajta radikalizmus, ami nem is a mindennapi tapasztalatokból nőhetett ki?

– Az úgynevezett érzékenyítésnek, ami gyakorlatilag agymosás. Általános iskolától a felsőoktatás végéig a liberális mainstream tanait sulykolják, a genderelmélettől kezdve a konzervatív családmodell tagadásáig. Ha pedig valaki ezektől eltérő álláspontnak ad hangot, azt gyakorlatilag ellehetetlenítik.

– Mit ért ez alatt?

– Az úgynevezett Aktionswochenende keretében a rendőrség, valamint a titkosszolgálatok csak azért vehetnek őrizetbe embereket, és foglalhatják le az adathordozóikat, mert olyasmit posztoltak a közösségi médiában, ami nem összeegyeztethető a liberális mainstream demokráciafogalmával. Ehhez elég annyi, ha valaki konzervatív tartalmakat kedvel, vagy oszt meg a Facebook-oldalán. Sőt, pusztán egy arról szóló hír közzététele is hatósági intézkedéseket vonhat maga után, hogy egy migráns személy valamilyen bűncselekményt követett el. A bevándorlás árnyoldalainak bemutatása rendkívül erős tabuvá vált, karrierek roppanhatnak meg egy ilyen megnyilvánulás miatt. Nem véletlen, hogy több rendőr kollégám is törölte magát a Facebookról.

– Ugyanakkor az Üldözöttek egy jelenetében – migránsgyerekek rajzaként – koronával a fején ábrázolják Merkelt.

– Ez a kettős mérce, de nevezhetjük világnézeti diktatúrának is. Ha valaki büszke a nemzeti identitására, a zászlóra, hagyománytisztelő módon szeretne élni, vagy egyszerűen szeret bajor módra sörözni, akkor rögtön nácinak kiáltják ki. A másik oldalról a szélsőbaloldali csoportok, például az Antifa aktivistái rendszeresen támadnak meg másként gondolkodó embereket, köztük a jobboldali AfD politikusainak családjait, gyerekeit is. Ez a szellemiség a több évtizedes érzékenyítő aknamunka következménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.