Közélet

Sikeresen vizsgázhat az érettségi

Sikeresen vizsgázhat az érettségi

2020. május 3., vasárnap
Sikeresen vizsgázhat az érettségi

A magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy most hétfőn megkezdődnek a központi írásbeli érettségi vizsgák, s csak 19 százalékuk osztja az ellenzék véleményét, miszerint inkább a helyi iskolákban kapott jegyekből kellett volna jegyet ajánlani – ez derül ki a Nézőpont Intézet április utolsó két napján készített telefonos kutatásából. Az érettségi sikeresen vizsgázhat, de az ellenzék ebben a kérdésben is megbukott.

Április végén is változatlanul nagy a bizalom a kormány válságkezelése iránt a magyarok körében. Négyből hárman (76 százalék) „teljes mértékben” vagy „inkább” elégedettek a kormány „koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel”. Nemzeti egységről túlzás lenne beszélni, de fontos fejlemény, hogy a kormánnyal más kérdésekben kritikus választók 37 százaléka is elégedett a kabinet lépéseivel. Sőt minden korcsoportban, településtípuson és minden iskolai végzettségű miliőben legalább kétharmados a kormány munkájával való elégedettség.

A járványhelyzetben az érettségi megtartása körül is éles politikai vita alakult ki, amelyet – úgy tűnik – az ellenzék elveszített. Az ellenzéki politikusok koncepciója, miszerint a központi és egységes érettségi helyett az egyes iskolákban a tanév során adott jegyek átlaga alapján ajánlják meg a jegyeket, csak a felnőtt magyarok 19 százalékának tetszik, 72 százalékuk inkább a kötelező vagy a szabadon választott, de megtartott érettségi pártján áll. Még az ellenzéki szavazók 60 százaléka is inkább az érettségi megtartását, mint saját politikusaik kormányellenesnek szánt, de valójában a diákok közötti esélyegyenlőséget megakadályozó koncepcióját támogatja.

Május 4-től 21-ig mintegy 70 ezer diák járulhat az egységes érettségi vizsgákra, különleges feltételek között. A magyarok 89 százaléka egyetért azzal, hogy az érettségi vizsga önkéntes, csak a felvételizőknek szükséges részt vennie, 75 százalékuk még azzal is egyetért, hogy a vizsga kezdetéig a diákok lemondhassanak az idei megmérettetésről, tehát a szokásosnál lazább szabályok érvényesüljenek.

Összességében 73 (a kormánykritikusok körében 65) százalékos a támogatottsága annak az intézkedésnek, hogy 2020-ban csak írásbeli vizsgákra kerül sor, jóllehet a mostani körülmények között veszélyes szóbeli vizsgákon a diákok korábbi években jobban szerepeltek.

Végül a magyar társadalom 85 százaléka azzal is egyetért, hogy a reggelente sűrűbb közösségi közlekedés elkerülése érdekében hétfőn ne a megszokott 8 órától, hanem 9 órától legyen az érettségi.

Az ellenzéki pártok álláspontja tehát összességében és részleteiben is kisebbségben van a magyar társadalmon belül, egyetlen vigaszuk az lehet, hogy a magyaroknak csak a 42 százaléka foglalkozott ezzel a kérdéssel az elmúlt héten, míg a koronavírusról 82 százalékuk beszélgetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.