Közélet

Remények. Anyák

Remények. Anyák

2020. május 3., vasárnap
Remények. Anyák

Az éjszaka csöndjét gyereksírás veri fel. Hároméves fiúcska áll a kiságyában, édesanyját szólongatja. Mamám! Mamám!

Az anyát kórházba parancsolta a betegsége. A kisfiú az apjával maradt. Este nem ment az elalvás: Mamám! – visszhangzott a szó akkor a házban. Öt hangba sűrített biztonságkeresés. Azt mondja az apa: se előtte, se utána, soha, egyetlen egyszer nem hallották, hogy ily módon hívta volna édesanyját a kisfiú. Mindig csak így: Anya! De akkor, a kétségbeejtő hiány ezt préselte ki belőle: Mamám. Nem csupán hívó szó ez: vészszignál.

Az egyik távoli nevelőotthon lakója volt valamikor egy kis tízéves fiú, Frici. Maga volt a magányosság. Semmit sem tudott az édesanyjáról. Emlékeiben nem volt egyetlen arcvonás sem, amely anyjához vagy apjához köthette volna. Karon ülő gyermekként hagyták magára. A tanárai közül egy harmincas házaspárhoz erősen kötődött. Azok is megszerették, szinte családtagként fogadták, amikor bekopogott hozzájuk a kisgyerek. Jó idő eltelt aztán, s egyszer előálltak az ötlettel: mi lenne, ha örökbe fogadnák… A nem várt ajánlatra a kissrác meglepődött. Elgondolkodott. Vívódott, majd döntött. Annyit mondott: De ha egyszer jön a Mama?! Pedig aki életet adott neki, soha nem kereste. És mégis, oly életszerű volt a kérdésként megfogalmazott válasz, a valóságos reménymetafora: De ha egyszer jön a Mama?

Egy tudós tanár, Rusvay doktor mesélte: egyszer minden tanítványával leíratta, kikből áll a családjuk. És szinte kivétel nélkül mindenki így kezdte: anya. Vagy édesanya. Vagy mama. Május első vasárnapja az ő tiszteletük jegyében telik.

Isten éltesse az anyákat. Minden rendű és rangú anyákat. A szüntelen törődésben megkopottakat; a hajlott hátúakat; az örökös szolgálat alatt megvékonyodottakat; a hülyeségeinkbe belefáradtakat; a szertelenségünkbe belefásultakat; a testüket-lelküket értünk fölparcellázókat.

És akik már elmentek?

Hát itt élnek ők, mibennünk. Örök édesanyák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.