Egészség

Nagy az igény a kormány által indított képzésekre

Nagy az igény a kormány által indított képzésekre

2020. május 17., vasárnap
Nagy az igény a kormány által indított képzésekre

Eredményesen küzdöttünk a koronavírus-járvány ellen, így elkezdhettük újraindítani az életet az ország egész területén – mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Hozzátette, a gazdaságban rég nem látott válsággal szembesülünk, az áprilisi adatok várhatóan letaglózóak lesznek. A statisztikák mögött magyar emberek, családok élete áll – fogalmazott, hozzátéve: elkeseredni nem kell, mert a kormány továbbra is támogatja a munkahelyek megőrzését, illetve annyi új munkahelyet teremt, amennyit a vírus elpusztít. Schanda Tamás kiemelte, több programot is meghirdetett a minisztérium, az informatikai online alapozó tanfolyamra egy hét alatt már több mint 37 ezer ember regisztrált.

A nyolchetes oktatás ingyenes és egyéni igény szerint oszthatók be az órák. Ez a képzés a feltétele a struktúraváltó képzéseknek és anyagi segítséget is nyújtanak azoknak, akik elvégzik, ugyanis hozzáférhetővé válik számukra a diákhitel speciális formája.

A piacképes tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy újra megerősítsük a gazdaságot, ezért támogatjuk az embereket abban, hogy bővítsék képességeiket – hangsúlyozta az államtitkár. Emlékeztetett, az oktatást a járványhelyzetben sem állították le. Schanda Tamás elmondta továbbá azt is, hogy

azokra a fiatalokra is odafigyelnek, akik még nem léptek munkába, legyenek ők a jövő nyertesei. Ezért nem állították le az oktatást, terveik közt szerepel, hogy átalakítják a szakképzést és a felsőoktatást a gazdaság igényeinek megfelelően.

Csütörtökön lezajlottak a szakmai érettségik, és jelenleg is folynak a szakvizsgák, ezek rendben zajlanak. Kiemelten fontos a felsőoktatási hallgatók támogatása, ezért vezették be a Diákhitel Pluszt, amit 500 ezer forint értékben lehet igénybe venni.

A Diákhitel 1 összegét pedig augusztustól megduplázzák. Nyelvvizsga hiányában már 24 ezer diplomát már ki is állítottak, a többiek is hamarosan megkapják.

A nyelvvizsga-központok közül 4 kapott engedélyt online nyelvvizsgák megtartására – jegyezte meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Gál Kristóf szóvivő elmondta, 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb három idős krónikus beteg. Ezzel 451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Jelenleg 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen – tette hozzá az ORFK szóvivője.

Minden határon akadálytalan a forgalom

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta, minden határon akadálytalan a forgalom, mind a be–, mind a kilépés szempontjából. A hatósági házi karanténban lévők száma 10 470-re csökkent. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését lehetővé tévő mobilapplikációnak immár 546 aktív felhasználója van, ezzel a rendszer egy egészségügyi kérdőív kitöltésére is lehetőséget ad. Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy 4543 távellenőrzést végeztek eddig a hatósági házi karanténban lévőknél és eddig összesen 41 esetben kellett intézkedni a rendőröknek ennek kapcsán.

A védekezés szabályaira hétfőtől is fokozottan figyelni kell

A kijárási korlátozás hatályát veszti hétfőn nulla órától Budapesten is, de a védekezés szabályaira fokozottan figyelni kell, így többek között a védőtávolság megtartására, az orr és száj eltakarására és arra, hogy a 65 éven felüliek csak 9-12 óra között látogathatják az üzleteket – sorolta a rendőr ezredes.

A piacok látogatásáról a polgármesterek külön szabályokat hozhatnak, de itt is fontos, hogy a 65 éven felülieknek különítsenek el idősávot.

A vendéglátóhelyek teraszának látogatása már Budapesten is megengedett, bent azonban továbbra sem lehet tartózkodni. A strandok, fürdők, szabadtéri múzeumok, állatkertek látogathatók lesznek. A védőtávolság betartásáról a vendéglátóegységek üzemeltetőjének kell gondoskodnia – hívta fel a figyelmet Lakatos Tibor. Ami fontos, hogy június 15-étől lehet lakodalmat tartani is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta. Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos. A polgármesterek szabályozhatják területükön a 65 év felettiek piaclátogatásának időszakát. Továbbra is fokozottan tartsák be a korlátozásokat magunk és mások védelmében – hangsúlyozta az ezredes.

Szlávik János: Léteznek súlyosbító rizikófaktorok

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus osztályvezető főorvosa a vírusfertőzés lefolyását súlyosbító rizikófaktorokról beszélt. Ilyenek a 65 év feletti életkor, a szív- érrendszeri megbetegedések, az érelmeszesedés. a jól kezelt magas vérnyomás nem jelent többlet kockázatot. Külön felhívta a lakosság figyelmét, hogy a leggyakrabban használt ACE-gátló vérnyomáscsökkentők biztonságosan szedhetők. Szlávik János arra is kitért,

a tüdőbetegek nagyobb veszélynek vannak kitéve a koronavírussal szemben, kiemelten a dohányzás miatt kialakuló COPD-ben szenvedők. Az asztmások kevésbé vannak kitéve a rizikónak, de azért ők is vigyázzanak magukra és ugyanígy a daganatos betegségben szenvedők is

– hívta fel a figyelmet a főorvos. Az extrémen elhízott embereknél a lélegeztetés rendkívül nehéz, náluk ez jelenti a rizikót. Az infektológus kitért az AIDS-re is, a betegségben elhunytak áldozataira minden május harmadik vasárnapján, így a mai napon emlékeznek. Mint mondta, az általuk szedett gyógyszer az eddigi tapasztalatok alapján valamilyen fokú védettséget nyújt a koronavírussal szemben. Folyamatosan figyelemmel követik a járványügyi helyzetet, és a kórházakban fekvők számát. Felkészülnek arra, hogy a helyzet romlása esetén újra bevezetik a korábbi korlátozásokat. Szombaton a kül- és a belügyminiszter tárgyalásokat folytatott külföldi kollégáival a határátlépésekről. – Ausztria hamarosan egy negatív teszt birtokában lehetővé teszi az átlépést, a többiekkel pedig a viszonosság elve alapján tárgyalnak, de konkrét intézkedésekről még nem tudunk beszámolni – zárta a tájékoztatót Lakatos ezredes.

(M1, MN)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.