Egészség

Lassult a fertőzés üteme

Lassult a fertőzés üteme

2020. május 7., csütörtök
Lassult a fertőzés üteme

– Ma van a védekezés 57. napja, hétfőn elkezdődött a védekezés második szakasza. 1240 aktív fertőzött van Budapesten, 726 vidéken – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A járvánnyal kapcsolatban kijelentette: 39 új megbetegedést regisztráltak tegnap, 10 halálos kimenetelű megbetegedés volt. – A fertőzés lassult, csökkent az új fertőzöttek száma. A területi különbségeket továbbra is látjuk. A legtöbb megbetegedést Budapesten regisztrálták – emelte ki Gulyás. A tárcavezető szerint

a járvány második szakasza azt jelenti, hogy az életet lassan, apró lépésenként megpróbálják visszaterelni a régi kerékvágásba.

A miniszter szájmaszk viselését kérte a boltokban és a tömegközlekedés használata során. – Köszönjük az önkormányzatoknak az együttműködést – mondta a miniszter. Úgy tájékoztatott, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos tegnap egyeztetett Karácsony Gergely főpolgármesterrel és várhatóan júniusban összeülhet a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa.

– Meglepve láttuk a főpolgármester levelét. Nyitottak vagyunk a tárgyalásra, hogy Budapesten milyen formában indítható újra az élet

– mondta. Elmondta: mindenki meglátogathatja vidéki otthonát. Az a kérés, hogy tartsák be a biztonsági szabályokat.

Több mint 3000 vállalat 44 ezer munkahely megvédésre vállalt eddig garanciát

– jelentette be a miniszter. A vállalkozások igénybe veszik a kormány adta támogatásokat. Senkit sem szeretnénk, hogy munka nélkül maradjon – hangsúlyozta. Gulyás Gergely szerint az érettségi zökkenőmentesen zajlott le, a szóbeli érettségi megtartását nem tartották biztonságosnak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a szervezésben. A főváros által üzemeltetett idősotthonoknál súlyos mulasztások történtek. Feltétlenül felelősöket kell keresni ebben az ügyben – mondta. Arról is szólt, hogy

Donald Tusk becsületsértő módon járt el, az Európai Bizottság elnöke más mércét alkalmaz Magyarországgal szemben.

Ha a tények érdekelnék őket, akkor elnézést kellene kérniük a kormánytól – mondta Gulyás Gergely. A magyar–román kapcsolatról azt mondta: az állampolgárság kiterjesztése után a határon túli magyarok jogaiért fel kell lépni. Ebben az ügyeben is konfrontálódni kell. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet az

irdala.hu

kezdeményezésére. Mint mondta, minden olyan kezdeményezést támogat a kormány, amely a nemzeti kisebbségek helyzetén segít.

– Akinek a határon túl élő magyar kisebbség sorsa fontos, azok írják alá a kezdeményezést

– javasolta. A tárcavezető köszönetet mondott azoknak, akik kellemetlen, kisebb súlyú betegséggel nem tudták igénybe venni az ellátást, de ezt türelemmel viselték. A Magyar Nemzet arról kérdezett, hogy mi lesz a nagyszámú lélegeztetőgép sorsa, amelyet nem használtak még a vírus elleni védekezésben. Gulyás Gergely emlékeztetett a szakértők véleményére, amely szerint várható egy második hullám ősszel, így ezekre az eszközökre még szükség lehet. A lap másik kérdése az volt, hogy a miniszter tudomása szerint hány éves volt a legidősebb meggyógyult koronavírusos beteg. A miniszter szerint a Szent János Kórházban gyógyult meg egy 97 éves beteg. Gulyás Gergely a rendkívüli jogrenddel kapcsolatban elmondta, hogy azt országgyűlés joga visszavenni. A felhatalmazás jogot ad arra, hogy a kijárási korlátozó intézkedéseket csak így tudják bármikor meghozni. Ezért fontos, hogy ez a joga meg legyen a járvány végéig a kormánynak.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.