Sport

Lassan éled a szabadidősport is a megyében

Lassan éled a szabadidősport is a megyében

2020. május 13., szerda
Lassan éled a szabadidősport is a megyében

Ahogy megengedi az egészségügyi helyzet, jönnek a futófesztiválok és a közösségi szabadidősport-események. Júniusra talán már lehet tervezni – mondta a Csongrád Megyei Szabadidősport-szövetség elnöke.

A koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések miatt nemcsak a profi, hanem az amatőr- és szabadidősport-rendezvények is elmaradtak. A kijárási korlátozások ugyan lehetővé tették, hogy az egy háztartásban élők együtt sportoljanak, de az eseményeket el kellett halasztani. A hagyományos tavaszi futóversenyek mellett az állandó, hétről hétre visszatérő rendezvények is szüneteltek.

Bár a rendezvények többsége elmaradt, mégis azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokakat ösztönzött a „bezártság" rendszeres mozgásra. Külön ki kell emelnem, hogy a többség mindezt a szigorú előírásokat betartva tette. Mi abban reménykedünk, hogy azok, akik most kezdtek el rendszeresen mozogni vagy többet mozogtak a megszokottnál, megtartják ezt a szokásukat a jövőben is mondta lapunknak Süli András, a Csongrád Megyei Szabadidősport-szövetség (CSOMSZISZ) elnöke.

Hozzátette, örömmel tapasztalta, hogy azok, akik a lakóhelyüktől távolabb szoktak kirándulni és túrázni, azok most a környéken maradtak és felfedezték szűkebb környezetüket. A kerékpárutak, túrautak és tanösvények nagyon népszerűek voltak, ráadásul nem egy esetben új, eddig ismeretlen helyeket is felfedeztek. Ez feladatot is adott a szövetségnek, mert ezekkel frissíteniük kell az adatbázisukat és népszerűsíteni is kell ezeket a helyeket.

– Nehéz pontos számot mondani, de azt mondom, hogy közel száz eseményünk maradt vagy marad el. Nagyon remélem, hogy ez a szám radikálisan már nem nő majd a következő hetekben, mert az egyben azt is jelenteni, hogy sikeres volt a vírus elleni harc– reménykedett Süli András, majd hozzátette, hogy a kialakult helyzet anyagilag is érzékenyen érintette a CSOMSZISZ-t, mert állandó támogatói közül többen is nehéz helyzetbe kerültek a válság miatt. A pályázatok is egy kicsit lelassultak, de azok a források lehetőséget adnak arra, hogy stabil költségvetéssel tervezhessenek az idei évben, ám a kisebb-nagyobb cégektől befolyó támogatást elsősorban a jövő évre tervezik már csak.

Néhány éve a CSOMSZISZ indította útjára az Ezt Válaszd! programot, ami hétről hétre, a megye több településén ingyenesen biztosít lehetőséget csoportos fitnesz- és aerobikedzésre. Ezt a programot a veszélyhelyzet kihirdetése után sikerült az online felületeken folytatniuk, a népszerűsége ott is töretlen volt, sőt ebben az esetben is sikerült további mozogni vágyó embereket bevonni. – Nagyon bízom benne, hogy az egészségügyi helyzet rövidesen lehetővé teszi, hogy versenyeket, közösségi programokat tudjunk szervezni. Az emberek többsége szeretne közösségbe menni, és egy-egy ilyen szabadidősport-rendezvény ezt az élményt adja. Azonban ezt csak a biztonsági előírások betartásával valósíthatjuk meg.

A kialakult helyzet új lehetőségeket is teremtett, amelyek pozitív hatással is lehetnek a szabadidősportra– vázolta a jövőt Süli András. Azt, hogy pontosan mikortól lehet majd egy-egy eseményt megrendezni, még kérdés. A szövetség folyamatosan egyeztet a hatóságokkal, önkormányzatokkal és csak akkor indítják újra a programokat és szerveznek versenyeket, ha azt biztonságban tehetik. – Az Ezt Válaszd! program szabadtéren indulhat újra több településen is, ennek a tervezését már megkezdtük. Most úgy tűnik, hogy a nyár közepétől, létszámkorlátozás mellett újra tudunk futóversenyeket is szervezni. Kevesebb idő lesz a mozgósításra és a programok népszerűsítésre, szervezésére, de erre is igyekszünk felkészülni. Abban pedig biztos vagyok, hogy ezekre az eseményekre sok mozogni vágyó ember vár már – tette hozzá reménykedve a megyei szövetség elnöke.

Mint azt megírtuk, a magyar sport napja alkalmából Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelkedő tevékenységéért miniszteri elismerésben részesítette Süli Andrást, a Csongrád megyei és Bács Kiskun megyei Szabadidősport-szövetség elnökét. A csongrádi szövetséget hat éve irányító sportvezető büszke az elismerésre, de mint mondta, ezt a díjat nemcsak ő, hanem az összes olyan szakember kapta, aki nap mint nap segíti a szervezet munkáját. – Ez egy csapatmunka elismerése és egy remekül együttműködő csapat kapta. Tele vagyunk tervekkel és ezeket szeretnénk megvalósítani. Nagyon remélem, hogy mindezt az egészségügyi helyzet is lehetővé teszi – mondta Süli András.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.