Közélet

Két éve kétszer annyi pénze volt Vásárhelynek, mint amennyi tartozása

Két éve kétszer annyi pénze volt Vásárhelynek, mint amennyi tartozása

2020. május 6., szerda
Két éve kétszer annyi pénze volt Vásárhelynek, mint amennyi tartozása

A város korábbi polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere ismét nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderül: két évvel ezelőtt még kétszer annyi pénze volt a városnak, mint amennyi tartozása. Akkor még volt pénz a bérekre, és milliárdos fejlesztéseken dolgoztak - írja a Promenád.hu.

A lap szerint Hegedűs Zoltán, a város korábbi polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere a közösségi oldalán tette közzé dokumentumait.A politikától tavaly júniusban visszavonult oktatási szakember azt írta, szomorúan látja, hogy mindössze két év elég volt ahhoz, hogy Vásárhely csődbe jusson.

Mint írja,

a város átadásakor (két éve!!) a tisztánlátás érdekében nyilvánosságra hoztam a város pénzügyi helyzetét. Azokat a számokat, amelyek a hivatalos átadás-átvételi jegyzőkönyvben is szerepeltek. Mindössze két évvel ezelőtt még kétszer annyi pénzünk volt, mint amennyi tartozásunk. (ez egy település esetében nagyon biztonságos működést jelent) Volt pénz a bérekre, és milliárdos fejlesztéseken dolgoztunk.

Tartottam tőle, hogy az új vezetésnek lesznek problémái a gazdálkodással. Azt azonban még én se gondoltam, hogy alig két év múlva a város polgármestere bejelenti, hogy „csődben van a város” és augusztustól nem kapnak fizetést a városi alkalmazottak. DÖBBENET. Volt ez a város már nehéz anyagi helyzetben (pl.: a 2008-as nagy gazdasági válság idején), de soha még csak fel sem merült, hogy a városi alkalmazottak ne kapnának fizetést."

Ahogy írásából kiderül, március 5-én így adta át a várost:

„Bevételek:

  • márciusban 3 mrd volt a város számláin az adókkal együtt
  • ehhez még hozzá jön 286 millió kintlévőség(

Összesen: 3 mrd 286 millió

Fizetendő:

  • kifizetésre váró számlák 613 millió
  • egyéb tartozás 466 millió (ebben benne van a kórház 244 milliója is!)
  • Magyar Követelés Kezelő felé tartozás 392 millió

Összesen: 1 mrd 471 millió

Ha márciusban mindent egyszerre kifizettek volna, akkor is maradt volna 1 mrd 815 millió!

Ha ehhez hozzáadjuk két év adó és egyéb bevételeit, nehéz megérteni, hogy hogyan lehet csődben Vásárhely, amikor kétszer annyi pénzünk volt mint tartozásunk.

Azoknak akiket érdekel, leporoltam az átadás dossziéját és felraktam néhány dokumentumot a város akkori gazdasági helyzetéről. Tanulságos. A számok nem hazudnak. Jó olvasgatást!

” – írja posztjában a volt alpolgármester.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.