Közélet

Június közepén megszűnik a veszélyhelyzet

Június közepén megszűnik a veszélyhelyzet

2020. május 26., kedd
Június közepén megszűnik a veszélyhelyzet

A kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek a különleges jogrend visszavonásáról szóló előterjesztést, a T. Ház június közepén vitathatja meg és fogadhatja el a törvényjavaslatot – jelentette be kedd délután Orbán Balázs.

Az államtitkár elmondta: két külön törvényjavaslatról van szó, az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szól, a másik pedig az ezzel összefüggő átmenti szabályokat tartalmazza. – Június közepén tehát megszűnhet a veszélyhelyzeti jogrend Magyarországon – mondta Orbán Balázs. Kiemelte, amikor március közepén rendkívüli jogrendet léptetettek életbe, akkor helyesen jártak el, Magyarország gyorsan és eredményesen lépett, így sikerült a járvány elleni védekezés első szakaszát sikeresen zárnunk. – Mind az emberéletek, mind az emberi egészésg és a gazdaság megóvásában sikereket értünk el – szögezte le az államtitkár. A járvány elleni védekezés nem szűnt meg, az továbbra is a feladatunk. ám ahhoz nem lesz szükség különleges jogrendre – mondta Orbán Balázs, hozzátéve, hogy a védekezés első szakaszához viszont ez elengedhetetlen volt. Az államtitkár kitért arra, hogy mi lesz a sorsa azoknak az átmeneti jogszabályoknak, amelyeket a védekezés idején hozott a kormány. A több száz oldalas törvényjavaslatból néhány példát is hozott.

  • Az operatív törzs fennmarad és a járvány második hullámára való felkészülést írányítja
  • Az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart
  • A közterületi parkolás ingyenessége szintén július elsejéig tart
  • Az adokedvezmények határideje szintén július elseje
  • A hiteltörlesztési moratórium december 31-ig marad hatályban
  • A kórházparancsnoki rendszert, amelynek kiépítésére szintén a védekezés első szakaszában került sor, megtartja a kormány
  • Az állami tisztviselők külföldi utazási tilalma megszűnik
  • Az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15000 forintra történő emelése megmarad
  • A magyar jogrendben található egészségügyi válsághelyzet intézménye megerősödik és ezzel a jogintézménnyel tudja kezelni a kormány a járvány esetleges második hullámára való felkészülést

Az államtitkár szerint tehát nem lesz szükség egy újabb rendkívüli jogrend kihirdetésére, ha az Országgyűlés támogatja a kormány ezen javaslatát.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.