Gazdaság

Jelentősen csökkent a munkanélküliség Magyarcsanádon

Jelentősen csökkent a munkanélküliség Magyarcsanádon

2020. május 12., kedd
Jelentősen csökkent a munkanélküliség Magyarcsanádon

A Csongrád Megyei Önkormányzat cikksorozatának legújabb részében ezúttal Farkas Jánost, Magyarcsanád polgármesterét kérdeztük a megyében megvalósuló foglalkoztatási együttműködési programokkal, paktumokkal kapcsolatos tapasztalatairól.

– Ismertük a megyei és a helyi paktumok támogatási lehetőségeit, különös tekintettel azért, mert az önkormányzati tulajdonban lévő cégünk is igyekszik kihasználni minden lehetőséget a bértámogatás javítására – kezdte Farkas János, Magyarcsanád polgármestere. Hozzátette, Magyarcsanád Községi Önkormányzat jellegénél fogva közfoglalkoztatottakat alkalmaz. – Az önkormányzatnak és a foglalkoztatási osztálynak közös érdeke, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást a támogatások formáiról, lehetőségeiről, illetve a településen felmerülő munkaerőigényekről. Így szorosan együttműködve segítik az álláskeresők és a munkaadók törekvését a hatékony humánerőforrás kiaknázására – mondta. Farkas János kiemelte, az elmúlt 2-3 évben jelentősen csökkent a munkanélküliség Magyarcsanádon. – Az elmúlt ciklusban negyedére csökkent a közfoglalkoztatásban alkalmazott munkavállalók száma. Ebből a foglalkoztatási formából kikerültek a szakmával rendelkezők, ami egyébként megnehezíti a település karbantartási munkáinak hatékony elvégzését. Viszont ha a másik oldalát nézzük, akkor elérte a kívánt hatást a gazdasági fellendülés és az ezzel együtt járó szakemberek és szakmával nem rendelkező munkavállalók foglalkoztatása – fogalmazott.

A polgármester megemlítette, Magyarcsanádon többségében mezőgazdasági és kereskedelmi vállalkozások vannak, termelő, ipari vállalkozás egyelőre még nem vetette meg a lábát a településen. Hangsúlyozta, ha van olyan cégtulajdonos, aki Magyarcsanádon szeretne vállalkozás indítani, termelőüzemet építeni, akkor jó helyen jár, hiszen a település határában, belterületen, 10 hektár ipari területtel rendelkeznek. Farkas szót ejtett arról is, hogy bértámogatások hogyan segítették a növekvő munkabérek jelentette terhek enyhítését. – Az ilyen típusú támogatások mindig nagy segítséget jelentenek egy vállalkozás életében. A jó munkaerő megtartása gyakran csak ilyen támogatásoknak köszönhetően valósulhat meg. Minden vállalkozás abban érdekelt, hogy piacképes termékeket piacképes bérekkel érjen el. Így a vállalkozás is hosszú távon tervezhet és a munkavállaló is biztos egzisztenciával rendelkezhet – összegezte. A polgármester elmondta, a mezőgazdasági idénymunkában dolgozók érezték meg a legnagyobb mértékben a járványhelyzet negatív hatásait. – A gyermekekkel egyik szülőnek otthon kellett maradni – az iskolai távoktatás és a bezárt óvoda miatt –, így az egyik kereset kiesett a családi kasszából. Természetesen a térség ipara is egy időre leállt, így összességében elmondható, hogy széles kört érintett a járványhelyzet miatt kialakult munkaügyi, foglalkoztatási helyzet – zárta gondolatait. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt címe: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító:TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.