Közélet

Javában zajlik a szegedi vár és kőtár fejlesztése

Javában zajlik a szegedi vár és kőtár fejlesztése

2020. május 26., kedd
Javában zajlik a szegedi vár és kőtár fejlesztése

Boszorkányperek, betyár-bűntettek, a szegedi árvíz pusztítása, az egykori vár izgalmas története – ezek a témakörök jelennek meg a most megújuló szegedi vár új állandó kiállításán. Emellett bővül a kőtár és megszépül az épület udvara is.

Folyamatosan zajlik a múzeumfelújítás Szegeden: a Móra Ferenc Múzeum főépülete mellett a vár és kőtár kiállítóhelye is megújul. Az épületen kívül és belül is folynak a munkálatok, amelynek eredményeként új állandó kiállítás jön létre, kibővül a kőtár és megszépül az épület bejárata, udvara is. Az új állandó tárlaton Szeged múltjának ikonikus eseményeit mutatják be interaktív módon. Bárki kipróbálhatja például, hogy kiállja-e a boszorkányság próbáját: egy gépezet dönti el, hogy túl könnyű vagy túl nehéz-e a vádlott, ahogyan ez régen a boszorkányok ítéleteinél is történt. Az ítélet pedig (csakúgy, mint anno) nagy valószínűséggel: „bűnös” lesz. Emellett a látogatók megismerkedhetnek a betyárság világával, Rózsa Sándor legendájával, valamint az árvíz és az egykori vár történetével is. A kőtár méretét megnövelik, így jóval több értékes építészeti emlék fogadja majd az érdeklődőket. A vár bejárata átkerül a város felőli oldalra: mind a bejárat, mind pedig az udvar új burkolatot kap és egy régészeti homokozót is kialakítanak.

(Forrás: Móra Ferenc Múzeum)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.