Közélet

Járványmaratonra készülhetünk

Járványmaratonra készülhetünk

2020. május 5., kedd
Járványmaratonra készülhetünk

A pandémia mostani, második fázisa az intézkedések finomhangolásáról fog szólni annak érdekében, hogy miközben a gazdaság újraindul, a járványt is féken tudjuk tartani és az egészségügyet se terheljük túl. Ez nem lesz egyszerű, főleg, hogy hosszabb távon együtt kell élnünk a vírussal – derült ki egy hétfői szakkonferencián, amiről a Magyar Nemzet számolt be.

– Mindenkit az izgat, hogy meddig fog ez tartani. Erre senki nem tud biztosat felelni, mert óriási a bizonytalanság. Még a nyarat sem látjuk előre, ugyanúgy stagnálhat a fertőzöttek aránya, mint ahogyan meg is ugorhat. Egy biztos, ez nem sprint, hanem maraton lesz – fogalmazott Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Járványmatematikai Projektének epidemiológusa a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság online konferenciáján. Elmondta: egy koronavírus-fertőzött átlagosan 2-2,5 embert fertőz meg. A járvány akkor cseng le, ha a lakosság átfertőzöttsége eléri, illetve meghaladja az 50-60 százalékot. Ettől még nagyon messze vagyunk, és védőoltás nélkül ezt nem is fogjuk elérni belátható időn belül.

Hozzátette, hogy a jelenlegi ismereteink szerint a koronavírus-fertőzést csaknem felerészben egészségesnek tűnő vagy minimális tünetet produkáló emberek terjesztik, ezért is nagyon fontos a széles körű maszkhasználat.

Különösen, hogy a kontaktuskutatások szerint míg az idősek komolyan vették a korlátozásokat, és minimalizálták a társas érintkezést, addig a 65 év alatti krónikus betegek ugyanannyi emberrel találkoznak, mint akiknek nincs ismert betegségük, holott a vírus rájuk nézve is fokozott kockázatot jelent. A szakember arról is beszélt, hogy a 3035 megerősített Covid-19 eset 30,6 százalékos megbetegedési arányt jelent, de az egészségügy dolgozók körében ez az arány ennek a tízszerese: a járványban eddig 414 egészségügyi dolgozó érintett a százezerből. Ezért az ITM csapata az ápolók, orvosok rendszeres tesztelését javasolja a kórházi járványok megakadályozása érdekében. Ugyanezen okból indokoltnak tartanák a víruspozitív, illetve negatív fekvőbetegek elkülönítését, leginkább járványkórházakba, illetve tisztakórházakba, még akkor is, ha – tette hozzá -, tisztában vannak azzal, hogy ez speciális ellátási formák esetében nem egyszerű. A rendszeres szűrést – mégpedig nem a gyorsteszteket, hanem a megbízhatóbb pcr-teszteket – nem csak az egészségügyben, hanem az összes bentlakásos intézményben és a hajléktalanszállókon dolgozóknál is szorgalmazzák. Az epidemiológus általában lényegesen nagyobb számban látná indokoltnak a szűrést, mint mondta, jelenleg csak 10 fertőzöttből egyet tudunk ezzel a módszerrel megfogni, ami azt jelenti, hogy 9 embernél nem tudjuk megszakítani érdemben a fertőzési láncot, ami komoly kockázat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.