Gazdaság

Így kapnak 70 százalékos támogatást a magyar vállalkozók

Így kapnak 70 százalékos támogatást a magyar vállalkozók

2020. május 22., péntek
Így kapnak 70 százalékos támogatást a magyar vállalkozók
A koronavírus-járvány következtében világszerte lelassult a gazdaság, leállt a turizmus, és munkahelyek szűntek meg. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemzi és értékeli mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban - írja az Origo.

Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját. A kormányzat és a nemzeti bank együttesen idén és a következő években a 2019-es GDP 8-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében több mint 50 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a kormány a vállalati szektorban dolgozó munkavállalók 71 százalékát foglalkoztató, a vállalati szféra 99 százalékát kitevő kkv-szektort. A keretösszegből várhatóan 2050-2600 vállalkozás támogatása valósulhat meg.

Az igényelhető visszatérítendő támogatás keretében, amely adott feltételek esetén vissza nem térítendővé válik, minimum 5 millió forint, maximum 153,5 millió forint forrásra lehet pályázni. A pályázható forrás összege függ az alkalmazottak létszámától: az első 9 főre 1,5 millió forint/alkalmazott, majd a 10-től a 49. főig 1 millió forint/alkalmazott, míg az 50. főtől 500 ezer forint/alkalmazott értékben. A támogatásintenzitás 70 százalékos, vagyis 100 forintnyi beruházáshoz az állam 70 forint támogatást ad. Ugyanakkor a vállalkozások gondolkodhatnak nagyobb beruházásokban is, amihez nagyobb önrész szükséges. A támogatás az alábbi projektek megvalósításához vehető igénybe:

  • Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása (az összköltség legalább 20 százalékát ennek kell kitennie);
  • Információs technológia-fejlesztés (a teljes költség 50 százalékáig);
  • Immateriális javak (pl. licencek) beszerzése (a teljes költség 20 százalékáig);
  • Ingatlan beruházás (bővítés, átalakítás vagy korszerűsítés, legfeljebb 50 százalékig);
  • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele (a teljes költség 20 százalékáig);
  • Képzés (a teljes költség 20 százalékáig);
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása (a teljes költség 50 százalékáig);
  • Általános (rezsi) költségek (a teljes költség 1 százalékáig);
  • Ingatlanbérlés vagy forgóeszköz-vásárlás (a teljes költség 10 százalékáig).

A támogatásért cserébe a vállalkozásoknak vállalniuk kell, hogy a projekt megvalósítása során a 2020. április havi átlagos statisztikai állományi létszám legalább 90 százalékának megfelelő munkavállalót foglalkoztatnak.

Támogatást azon vállalkozások igényelhetnek, amelyek Magyarországon rendelkeznek székhellyel, van legalább egy lezárt, teljes üzleti évük, illetve 2020. április hónapra vonatkozóan állományi létszámuk eléri az 5 főt.

A támogatás részben vagy egészében az előre lefektetett eredményességi célok elérése esetén vissza nem térítendővé válik. Ilyen eredményességi cél például a foglalkoztatotti létszám növelése vagy az egy főre jutó bruttó hozzáadott érték növekedése. A fejlesztési és új eszközvásárlási kritériumokon felül viszonylag nagy szabadságot ad az Innovációs és Technológiai Minisztérium a vállalkozásoknak, hogy eldöntsék, mire szeretnék elkölteni az elnyert támogatást. A támogatási konstrukció lehetőséget ad a kkv-szektor vállalatainak a hatékonyságuk növelésére, a munkahelyek megőrzésére és bővítésére, valamint arra, hogy kiaknázzák növekedési potenciáljukat, és felzárkózzanak európai versenytársaikhoz. A kkv-szektor megerősítése és fejlesztése hozzájárulhat a koronavírus okozta gazdasági visszaesés leküzdéséhez és a növekedés ismételt beindításához akár egy, a korábbinál is magasabb fokozatban. A pályázatok benyújtására 2020. május 29-től van lehetőség online, elektronikus kitöltőprogram segítségével. Pályázni 2020. november 2-ig lehet. Ahttps://www.palyazat.gov.hu/ weboldalról további részleteket tudhatnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.