Közélet

Hatékonyabb lett az ítélkezés a szegedi ítélőtáblán

Hatékonyabb lett az ítélkezés a szegedi ítélőtáblán

2020. május 7., csütörtök
Hatékonyabb lett az ítélkezés a szegedi ítélőtáblán

A Szegedi Ítélőtábla az eredeti tervek szerint május 7-én tartotta volna meg a tavalyi munkát értékelő összbírói értekezletet. Erre a koronavírus miatt kialakult járványügyi veszélyhelyzetben nem kerülhetett sor. Dr. Hámori Attila, az ítélőtábla megbízott elnöke ezért írásban tájékoztatta a táblabíróságon dolgozó bírákat és igazságügyi alkalmazottakat arról, milyen eredményeket ért el a Dél-Alföldi négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok) fellebbviteli bíróságaként működő Szegedi Ítélőtábla.

Az összegzés egyértelműen mutatja, tavaly is folytatódott az a pár éve kezdődött tendencia, hogy a bíróságokhoz benyújtott keresetek, kérelmek száma csökken. Ez kihatott a 22 bíróval és 45 igazságügyi alkalmazottal, 853 millió forintos költségvetésből dolgozó Szegedi Ítélőtáblára is. Két év alatt összesen 31 százalékkal lett kevesebb az ítélőtáblára érkező ügyek száma, míg a folyamatban lévő ügyek a felére estek vissza. 2019-ben összesen 1.664 ügy érkezett a Szegedi Ítélőtáblára, azonban a bírói tanácsok - a korábbról maradt ügyekkel együtt - 1.726-ot fejeztek be, így összesen csak 243 volt a folyamatban maradt ügyek száma 2019 végén.

A polgári ügyszakban 988 ügy érkezett, és a hátralékokat csökkentve 1054 ügyet fejeztek be. A büntető ügyszakban ez a két szám 676 érkezett és 672 befejezett ügyet jelent. A polgári ügyek 79 %-a, míg a büntető ügyek 80 %-a fejeződött be az ítélőtáblára érkezést követően 3 hónapon belül, ami egyértelműen az ítélkezés felgyorsulását mutatja. A döntések megalapozottságát jellemzik a következő számok: a Szegedi Ítélőtábla ítéleteivel szemben a büntető ügyszakban 31 esetben fordultak felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, amely mindössze 1 esetben helyezte hatályon kívül a táblabíróság döntését. Polgári ügyszakban 95 ügyben kezdeményeztek felülvizsgálatot, és ebből csak 2-ben változtatta meg a Kúria a Szegedi Ítélőtábla döntését.

Az ország többi ítélőtáblájával összevetve is kiderül, hogy

a Szegedi Ítélőtábla kiváló munkát végzett. Az egy ítélkező tanácshoz érkezett és ott befejezett ügyek számát tekintve a Szegedi Ítélőtábla bíráinak leterheltsége volt a legnagyobb, ugyanakkor a legtöbb ügyet is ők fejezték be.

Fontos megemlíteni, hogy tavaly köszönt el a Szegedi Ítélőtáblától az ország egyik legelismertebb polgári jogásza, dr. Kemenes István, aki az ítélőtábla megalakulásától vezette a polgári kollégiumot. A nyugdíjba vonuló bíró munkáját a táblabíróság dolgozói a Szegedi Királyi Ítélőtábla első elnökéről, dr. Sélley Sándorról elnevezett Sélley-díjjal ismerték el, míg a Magyar Ügyvédi Kamara Jogi Kultúráért-díjjal tüntette ki.

A Szegedi Ítélőtábla korábban is megfelelő technikai háttérrel végezhette a munkáját, amit tovább javítottak a tavalyi technikai fejlesztések. Az eljárások elektronizálásával átláthatóbbá vált az ítélkezési munka, az ügyfelek gyorsabban hozzájuthatnak az őket érintő információkhoz. Megújult a számítógéppark, és a nagyobb teljesítményű számítógépeknek is köszönhető, hogy a járvány miatti veszélyhelyzetben az otthoni munkavégzésre rendelt bírák és igazságügyi alkalmazottak naprakészen el tudják látni feladataikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.