Közélet

Folytatódik a székelyek nagy menetelése

Folytatódik a székelyek nagy menetelése

2020. május 8., péntek
Folytatódik a székelyek nagy menetelése

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtése a tegnap, május hetedikén éjfélkor lezárult. Reméljük, hogy csak átmenetileg. Köszönjük minden támogatónknak az aláírást - írta közleményében a szervezet.

Külön azoknak, akik a nyilvánosság előtt, vagy éppen saját ismeretségi körükben másokat is erre ösztönöztek. Jeles személyiségeknek, közéleti embereknek, akik az elmúlt napokban, az elmúlt évben kiálltak a kezdeményezés mellett. Azoknak, akik a nemzeti régiók ügyét javaslataikkal, vagy megvalósított ötleteikkel segítették. Partnerszervezeteinknek, akik erkölcsi támogatást nyújtottak, azzal hogy a nyilvánosság előtt azonosultak a kezdeményezés céljaival, vagy közvetlenül aláírásokat gyűjtöttek, illetve követőiket is erre buzdították. Köszönjük a magyar közmédiának, hogy tájékoztatásaival ráirányította a figyelmet Székelyföldre, és általában a nemzeti régiókra, és az utóbbi héten a figyelem középpontjában is tartotta. Köszönet minden sajtóterméknek, amely teret adott az összefogásnak. És végül köszönet a Székely Nemzeti Tanács küldötteinek. Talán kevésbé látható ez a közvélemény számára, de most mindenképpen hangsúlyozunk kell, hogy a Székely Nemzeti Tanács minden eddigi munkája része ennek a sikernek. A magyar társadalom egységes fellépése mögött, a Székely Nemzeti Tanács hitelessége áll! Tizenhét év munka, Székelyföld területi autonómiájának rendületlen képviselete itthon és a nagyvilágban. Ma, ha székelyföldi közéletről van szó, a film-, a kép- vagy az írott anyag nem nélkülözhet jeleneteket a Székelyek Nagy Meneteléséből, a Székely Szabadság Napjából, vagy a Székelyföld autonómiájának napján fellobbanó máglyák fényeiből. Sokan kötik össze ezt a sikert, Klaus Iohannis elfogadhatatlan üzenetével, a magyarok erre adott dacreakciójával. De végülis a román államfő, a Székely Nemzeti Tanács autonómia törvénytervezetére adott államfőhöz és politikushoz méltatlan választ, és nem tudja, a székely autonómia ügyét az jellemzi, amint általában a jó ügyeket: aki el akarja gáncsolni, előre mozdítja azt. Az ellenfeleink is minket szolgálnak! Csak kitartóaknak és következeteseknek kell lennünk. Átfogó értékelésre most nincs módunk, de egy dolgot érdemes kiemelni: a kezdeményezés és az azt erősítő kampány mindenki számára világossá tette, hogy a gazdaságfejlesztés és a nemzeti identitás megőrzése elválaszthatatlan egymástól.

Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy a munka nem ért véget. Az aláírások gyűjtése most szünetel. Bízunk a folytatásban, abban, hogy a kérésünkre érkezik egy méltányos döntés az Európai Uniótól, és ezt követően folytatni tudjuk a támogatások gyűjtését, hogy végül, a másik kizáró feltétel, a további négy uniós országból szükséges kvóta összegyűljön, és sikeressé tegyük a kezdeményezést.

A Székelyek Nagy Menetelése tehát – ugyan más formában, más eszközökkel – de folytatódik. Megmutatva mindenkinek, hogy arra az értékre, amit elődeinktől kaptunk és ami még mindig közösségünk sajátja, nem csak a magyar nemzetközösségnek, hanem egész Európának, kiemelten Romániának, a román népnek is szüksége van. Az éledező etnoregionális mozgalom, az ebből építkező regionális megoldások pedig az új közös Európát gazdagítja. Ehhez azonban még sok munkára, kitartásra és a mostanihoz hasonló összefogásra van szükség. Leghamarabb a polgári kezdeményezés továbbviteléhez. Erre mindenképpen készüljünk fel.

(Forrás: Székely Nemzeti Tanács)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.