Közélet

Fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások - ezért kell az iskolaőrség

Fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások - ezért kell az iskolaőrség

2020. május 28., csütörtök
Fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások - ezért kell az iskolaőrség
A csütörtöki KormányinfónGulyás GergelyMiniszterelnökséget vezető miniszterbejelentette, hogy az elmúlt időszakban megszaporodó iskolai rendbontások miatt a kormány bevezeti az iskolaőrség intézményét. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban sok helyen voltak fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások - írja összeállításában az Origo.

Mi az iskolaőrség?

Gulyás Gergely ismertette a legfontosabb szabályokat, a pontos részleteket a kormányrendelet tartalmazza majd. Az iskolaőrök hatás- és feladatköréről jelenleg a következőket lehet tudni:

Az iskolaőrök tagjai lesznek a tantestületnek.

A kijelölt iskolaőr állandóan jelen lesz az érintett iskolában, intézményben, éppen ezért része lesz a tanári karnak.

Korábbi rendőrök töltik majd be a posztot.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy jelentős részben a rendőrség volt munkavállalóinak kötelékéből fognak kikerülni az iskolák új rendfenntartói.

Intézkedési jogosultságuk lesz.

Bár fegyvert nem viselhetnek, más kényszerítő eszközök lehetnek náluk, és intézkedési jogosultságuk is lesz.

Nem az összes iskolát érinti.

A miniszter

szavaiból kiderült az is, hogy az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, amiből körülbelül 140-150 szakiskola. Ez azt jelenti, hogy csak a problémás iskoláknál vezetik be az iskolaőrséget.

Leviszik a korhatárt több bűncselekménynél is.

Kibővítik azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év. A pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekmények ebbe a körbe tartoznak majd. Az utolsó két pont megmagyarázza az intézkedés lényegét, és egyben megmutatja azt is, miért volt szükség a lépésre.

Miért volt rá szükség?

"Tűrhetetlen"- ezekkel a szavakkal jellemezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy vannak olyan iskolák, ahol a pedagógusok veszélyeztetettsége fennáll.

Az elmúlt időszakban látványosan megnőtt az erőszakos esetek száma az ország egyes iskoláiban.

Országos felháborodást okozott a győri késelés ügye. Mint ismert, egy 17 éves tanuló a hátán és a kezén késelte meg fizika-matematika szakos tanárnőjét, aki a támadás következtében életveszélyes állapotban került kórházba, és többször isműteni kellett.Kiderült, hogy a diák régóta tervezte a támadást, amit végül azért hajtott végre, mert rossz jegyet kapott az egyik dolgozatára. Hiába okozott óriási felháborodást az eset, hiába kaphat akár 15 évet is az emberölési kísérletért, a támadót kiengedték a börtönből, így bűnügyi felügyelet alatt otthon várhat ítéletére. https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=rggdmDAb6Vs&feature=emb_logo Verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a gyöngyöspatai tanárokat - nyilatkoztajanuárbana szegregáció miatt elmarasztalt

gyöngyöspatai

Nekcsei Demeter Általános Iskola egykori igazgatója. Szavaiból kiderült, hogy a szülők közül többen bántalmazták a tanintézet dolgozóit, volt olyan nagymama, aki az unokája tanítóját ütötte meg.

"Nagyon sok olyan eset volt, amikor minősíthetetlen hangon beszéltek velünk, volt fizikai bántalmazás is az elmúlt évtizedben

- mondta a volt igazgató, aki szerint ezt egyetlen tanárnak sem szabad elfogadnia, még ha a pedagógusi pályára tette is fel az életét. Februárban a közösségi oldalakon kezdett terjedniegy videó, amelyen 14-16 év körüli diákok fenyegették tanárukat egy

nagykátai

iskolában. Az elképesztő felvételen olyan kifejezések hangzottak el, mint "kapd be a f*om, megb*lak, kirúgom a szemét". A kis híján fizikai atrocitásba torkolló nézeteltérés során az egyik diák - miután durva szavakkal fenyegetőzött - úgy tesz, mintha megütné a tanárt. Nagykátához kísértetiesen hasonlító eset történt

Mezőtúron

, ahol diákok szintén videóra vették, ahogy társaik majdnem megütik tanárukat, és meghúzzák a ruháját. Az érthetetlen támadás során még papírral is megdobálták a kétségbeesett tanárt - számolt be a TV2 hírműsora, a Tények. Döbbenetes volt: a diákok végig nevettek a támadás alatt.

Nemcsak a pedagógusok ellen, hanem egymással szemben is elkövetnek fizikai erőszakot a diákok. Az egyik debreceni iskolában kegyetlenül megaláztak egy gyereket. Miután társai cukkolták, rokonait szóban bántották,betonba verték a fejét és hasba rúgták. A történteknek semmi következménye nem lett.

(Kiemelt kép: kisalfold.hu/H. Baranyai Edina)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.