Sport

Érmektől fosztotta meg a női kézilabdázókat a koronavírus

Érmektől fosztotta meg a női kézilabdázókat a koronavírus

2020. május 4., hétfő
Érmektől fosztotta meg a női kézilabdázókat a koronavírus

Nem lehetnek maradéktalanul boldogok, de a csonka szezonban is szép sikereket értek el a PC Trade Szeged NKE csapatai. Nem túlzás: több korosztályban is éremtől fosztotta meg a koronavírus-járvány a klubot, de a szakmai stáb előre tekint és úgy véli: a munka nem vész kárba, nyáron ismét komoly célokkal kezdik a munkát.

– Ahogy azt többször hangsúlyoztuk, az eredményes szerepléssel azonos súlyt fektetünk arra, hogy klubunk utánpótlása a játékban folyamatosan fejlődjön, a fiatalok megszeressék a sportágat és legyen benne az életükben a rendszeres testmozgás, még akkor is, ha a későbbiekben nem élsportolók lesznek – kezdte értékelőjét Vadkerti Attila. A klub stratégiai igazgatója kiemelte, az idei szezonban is fontos volt, hogy minden korosztályos és a felnőttcsapat azonos játékrendszert sajátítson el, az életkori sajátosságokat figyelembe véve. – Arra, hogy jó úton járunk egyértelmű bizonyíték, hogy a terveinknek megfelelően az ifjúsági csapatunk több játékosa is rendszeres játéklehetőséget kapott a felnőttek között, ahol egyre több és komolyabb szerephez jutottak. Ehhez elengedhetetlenül szükséges volt a felnőttek segítsége, akik partnerként kezelték a fiatalokat és segítették a beépülésüket – tette hozzá.

– A csonka szezontól függetlenül sikeres évet tudhatunk magunk mögött – jelentette ki Laluska Balázs, aki tavaly nyáron csatlakozott a klub szakmai stábjához. Az egykori válogatott kézilabdázó több csapat mellett edzői feladatot is ellát, de mint szakmai igazgató is felügyeli és segíti a többi edző munkáját. Kiemelte, hogy a legfiatalabb korosztályokban megfelelő létszámmal tudnak dolgozni az edzők, ez pedig lehetővé teszi, hogy felmenő rendszerben folyamatosan legyen utánpótlása az idősebb korosztályban versenyző csapatoknak. – Kiemelkedő eredményeket értek el az U11-, U12-, U13-, U14-es korosztályaink. Előbbi három 100 százalékos mérleggel zárt a területi bajnokságban, emellett az utánpótlástornákon kupagyőzelmek és dobogós helyezések színesítették az összképet – folytatta értékelését Laluska Balázs.

Külön kiemelte, hogy az U14-es csapat Miklósné Kocsis Éva vezetésével az élvonalbeli országos bajnokság élén állt a felfüggesztésig, megelőzve a Győri ETO KC-t.

Az U14-es területi bajnokságban hibátlan mérleggel, meggyőző fölénnyel álltak az első helyen a kényszerű zárás előtt. Ez az eredmény azért is kiemelendő, mert itt a U13-as csapat szerepelt az egy évvel idősebbek között. Serdülő és ifjúsági csapatuk ugyancsak az élvonalban szerepeltek és egész szezonban közel voltak a középmezőnyhöz. – Büszkék lehetünk a lányokra, hiszen itt már NB I-es klubok, akadémiák korosztályos együtteseivel versenyeznek. Mindkét korosztálynál harmadosztályban is indultunk feljutási szándékkal, amit a serdülőink makulátlan mérlege igazolt is. Sajnos a szezon lefújása itt jött talán a legrosszabbkor –mondta Laluska Balázs. A felnőttcsapat esetében egy lépés hiányzott a dobogóhoz. A szezon elején az volt a cél, hogy az átalakított és megfiatalított keretbe minél előbb épüljenek be az ifjúsági játékosok. A kispadon a felnőtteknél újonc Zsadányi Sándor munkája a tavaszi szezonra beérni látszott - az őszi bukdácsolások után tavasszal csak az éllovas Egertől kaptak ki és a negyedik helyig zárkóztak a tabellán. Éppen akkor szakadt félbe a bajnokság, amikor a harmadik Kispest ellen léptek volna pályára a dobogós helyért. Nem szabad kihagyni az értékelésből, hogy a felkészülésnek szánt Ligakupát is komolyan vették a lányok, egészen a legjobb négyig meneteltek. Sajnos itt sem folytatódhattak a küzdelmek. Ezeket az eredményeket úgy érte el a csapat, hogy a fiatalok, az ifjúsági korosztály játékosai egyre komolyabb szerepet kaptak a csapatban.

Bár a szezon csonka és érmeket nem osztottak, a munka nem vész kárba. Ezt hangsúlyozta a stratégiai igazgató is. – Az, hogy lefújták a szezont, senkinek nem jó, de szükséges döntés volt. Nekünk két feladatunk maradt a befejezés után: a jövő tervezése és a rendszeres mozgás biztosítása a játékosoknak a lehetőségekhez mérten a leállás idején. Ez utóbbit gyors szervezéssel sikerült megoldanunk és online, otthon végezhető edzést tartunk hetente háromszor. Büszke vagyok rá, hogy az edzéseket nem csak a mi játékosaink követik, hiszen több csapattól érkezett visszajelzés és a szakma is elismeréssel beszélt róla – mondta Vadkerti Attila. Az online edzések mellett a jövő tervezése is elkezdődött. A célok nem változtak, az utánpótlás-nevelésre komoly hangsúlyt fektetve szeretnének sikeres, rövid időn belül az élvonalba jutásra képes felnőttcsapatot kialakítani. –Ebben a nehéz időszakban nagyon fontos, hogy támogatóinknak és kiegyensúlyozott gazdálkodásunknak köszönhetően stabil az anyagi hátterünk. Ez lehetőséget ad arra, hogy a következő szezonban is komoly szakmai munka folyjon a klubban és fokozatosan, lépésről lépésre haladva, egyre magasabb célokért küzdjünk – összegezte a jövőképet Vadkerti Attila.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.