Közélet

Elkezdődött a védekezés új szakasza

Elkezdődött a védekezés új szakasza

2020. május 4., hétfő
Elkezdődött a védekezés új szakasza

Új védekezési szakaszba léptünk ma, így akormányzati tájékoztató portálon is informatívabb, részletesebb adatokat teszünk közzé – számolt be Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a cél az, hogy pontosan lehessen látni a járvány zajlásának menetét, szoros adatkövetésre van szükség.

Az országos tiszti főorvos közölte: a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 3035 főre nőtt és elhunyt újabb 11 idős beteg.

Aktív fertőzötteknek azokat nevezzük, akik az adott napon betegnek, kezeltnek minősültek, vagyis levonják az összes fertőzöttből a gyógyultakat és az elhunytakat: ez a szám jelenleg 2055

– mondta Müller Cecília. Emellett 630-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Müller Cecília kitért arra, hogy 11 fővel nőtt az elhunytak száma, minden nap előfordul, hogy el kell veszítenünk embereket, de a számok kiegyensúlyozódnak, egy hete nem emelkednek.

Egyensúly alakult ki a gyógyult, az új fertőzöttek és az elhunytak számainak arányában.

Óvatosnak és körültekintőnek kell lenni a mai nappal megkezdődött számos intézkedés kapcsán. A tiszti főorvos elmondta, az egészségügyi ellátást fokozatosan, lépésről lépésre igyekszenek helyreállítani, a sürgősségi ellátás nem változik. Elsősorban háziorvosi-, fogászati-, védőnői-, járóbeteg-, egynapos-, rehabilitációs-, és a magán ellátásokban lesz változás. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: a védekezés a második szakaszba lépett, új szabályok vonatkoznak vidékre és Budapestre. Az összes rendőri intézkedés meghaladta a 45 ezret, a határátkelőkön egy-egy órás várakozási időre számíthatunk. Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta,

a látogatási tilalom továbbra is fennmarad az összes kórházban és azokban az intézményekben, ahol korábban elrendelték. A szülészeti osztályokon nincs változás, az apás szülés megengedett, ha az apa igazoltan egészséges.

Az idősotthonok felvételi zárlatával kapcsolatban a tiszti főorvos azt mondta: ez itt is változatlanul fennáll, még nem lehet tudni, hogy pontosan meddig kell fenntartani ezt, hiszen magas kockázati csoportnak minősülnek a bentlakók. Kiss Róbert elmondta,

az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos jogszabályok nem vonatkoznak a fodrászokra, kozmetikusokra és egyéb szolgáltatásra, de kérik, hogy tartsák be a lehető legnagyobb fokú higiénés szabályokat.

Kiss Róbert közölte, hogy a futárokra nem vonatkozik a maszkviselés kötelezettsége, de ajánlatos nekik is arcot eltakaró sálat, maszkot hordani. Újságírói kérdésre Müller Cecília hangsúlyozta:

a járványnak nincs vége, még ha a számok valóban biztatóak, stagnál a helyzet.

A fertőzés nem reprodukálja önmagát, sokszor kevesebbé válik. Egy járványügyi intézkedést nem lehet egyik napról a másikra felülbírálni, és döntéseket meghozni. Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be:

a strandon másfél méteres távolságtartás ajánlott, az asztalok elrendezése a vendéglátóegység üzemeltetőjére van bízva,

és az is, hogy kik ülhetnek egy asztalnál. Az egészségügyi ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra – hangsúlyozta a tiszti főorvos. A háziorvosi ellátásoknál a szabály továbbra is az, hogy telefonon kell bejelentkezni, és egy óra alatt legfeljebb négy főt fogadhat az orvos – közölte. Ha a helyzet megkívánja, személyes konzultációra is lehetőség van, de csak időpontra lehet érkezni. Hozzátette, a betegek közti távolságtartás időben és térben is fontos és ugyanez igaz a többi alapellátásra is. Az igazolások, dokumentumok kéréshez nem szükséges személyesen találkoznia az orvosnak és a betegnek. Müller Cecília kitért rá, a járóbeteg-ellátásában is bejelentkezés szükséges és rendkívül fontos a higiénés szabályok betartása, hogy ne növeljük a fertőzések számát. A tiszti főorvos köszönetet mondott a szakmai kollégiumoknak, amelyeknek a segítségére a jövőben is szükség lesz.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.