Egészség

Elektronikus ellenőrzést vezetnek be a házi karanténban élőknek

Elektronikus ellenőrzést vezetnek be a házi karanténban élőknek

2020. május 5., kedd
Elektronikus ellenőrzést vezetnek be a házi karanténban élőknek

A hatósági házi karanténban lévőket mostantól elektronikusan is ellenőrizhetik, az erről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert azt mondta, hétfőn életbe léptek az új szabályok. A rendőrök több esetben figyelmeztettek olyanokat, akik nem viseltek maszkot tömegközlekedési eszközökön és üzletekben. A kijárási korlátozást továbbra is ellenőrzik, az elmúlt 24 órában több mint 400 esetben. A hatósági házi karanténok száma jelenleg 10 ezer.

Az érettségi vizsgák rendben zajlanak a megfelelő óvintézkedések mellett, a védőfelszerelések minden iskolában rendelkezésre állnak – hangsúlyozta az alezredes.

Müller Cecília országos tiszti főorvos javuló tendenciáról számolt be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A ma reggeli adatok szerint 3065 fő beazonosított koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. Sajnos újabb 12, idős, több más betegségtől is szenvedő beteg hunyt el, ezzel 363 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A tiszti főorvos asszony részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Müller Cecília hangsúlyozta, az aktív fertőzöttek száma 2000 fő alá csökkent, 1993 jelenleg is aktív, azaz nem gyógyult vírushordozót tartanak nyilván. Örvendetes, hogy 709-en felgyógyultak, és csökken az új fertőzések száma. Az összes fertőzött ember 63 százalékát Budapesten, illetve Pest megyében azonosították. Összesen 982 főt kezelnek kórházban, közülük 55-en lélegeztetőgépre szorulnak.

A statisztikáról elmondta a tiszti főorvos asszony, hogy bár számokról van szó, de emberek vannak mögötte. Örvendetes, hogy a jelek szerint a statisztikai és matematikai modellezések helyesen jelezték előre a járvány alakulását.

Május 4-én megkezdődött az egészségügyi ellátások újranyitása, ám tömegesen jelentek meg a rendeléseken az emberek, ami megengedhetetlen. Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy csak az előjegyzés időpontjában jelenjenek meg az orvosnál. Hozzátette, a soron kívüli sürgősségi ellátások, ahogy eddig is, úgy mostantól is folyamatosan elérhetők. Az alapellátás szintjén minden szolgáltatás megkezdte a tevékenységét, a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői és fogászati, az egynapos ellátások, a rehabilitációs és a transzplantációs ellátások is – sorolta a tiszti főorvos. A szakmai kollégiumok meghatározták, melyek a magas kockázatú beavatkozások, amelyeknél a vírus terjedhet, ezeknél szűrővizsgálatokat kell végezni.

A fogászati ellátásnál is elengedhetetlen a bejelentkezés, már ekkor történik egy kikérdezés, és fontos, hogy a váróterembe maszkkal érkezzenek a páciensek – ismertette.

Az asszisztens a helyszínen is kérdőívet végeztet az érkezőkkel, hogy kiszűrjék a gyanús eseteket, náluk koronavírus tesztet is kell végeztetni, a háziorvossal történő előzetes egyeztetés alapján. Gyanús esetben csak sürgősségi ellátás történhet, más nem – tette hozzá. A legfontosabb, hogy tudjuk, mi a teendőnk, ha fogászati ellátást veszünk igénybe – fogalmazott Müller Cecília. A fogpótlások későbbre sorolódnak, mint az akut ellátások – fűzte hozzá. Müller Cecília elmondta: a tesztelés

a közfinanszírozott ellátásban térítésmentes, nem kell a laborvizsgálatért fizetni az állampolgárnak.

Magánellátásban az egészségügyi szolgáltató dönti el, hogy szükséges-e a labor és ha igen, ki viselje a költséget. Újságírói kérdésre a tiszti főorvos leszögezte,

a szórakozóhelyek csak szabadtéren nyithattak ki ismét és csak vidéken. Kerthelyiségekben, teraszokon nyithattak ki csak,

a pincéreket nem kötelezi jogszabály védőkesztyű és arcmaszk viselésére. Kiss Róbert alezredes hozzátette:

a másfél méteres védőtávolságot asztaltársaságonként be kell tartani.

A rendőrség ellenőrzi az előírások betartását, ám nem céljuk a büntetés, hanem a járványszabályok betartatása. Szabályszegés esetén elsősorban figyelmeztetnek, a helyszíni bírság 5-100 ezer forint, szabálysértési eljárás esetében 5-500 ezer forint. Müller Cecília azt mondta, folyamatosan figyelik, hogy az átlagos halálozásokhoz képest van-e többlethalálozás, ezeket az adatokat folyamatosan elemzik és összehasonlíthatóvá teszik az országok között, korcsoportok szerint is.

A jó hír az, hogy Magyarországon nem lehetett kimutatni többlethalálozást, vagyis a járvány idején sem tért el a szám a sokévi átlagtól

– fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva a tiszti főorvos azt mondta,

a vérplazma-terápia nagyon ígéretes kezelési mód, eddig mindkét beteg, aki megkapta, látványosan javul,

már az ágyból is ki tudtak kelni.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.