Kultúra

Digitális edukációs múzeumi órák a múzeumok napján

Digitális edukációs múzeumi órák a múzeumok napján

2020. május 9., szombat
Digitális edukációs múzeumi órák a múzeumok napján

Digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a múzeumok nemzetközi napja alkalmából május 18-ra a Mozaik Múzeumtúra: a Demó névre hallgató programban csaknem húsz múzeum vesz részt történelmi, irodalmi, néprajzi, zenei múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, online feladványokkal, játékokkal, videókkal, virtuális túrákkal.

A kezdeményezés virtuális élményekkel szólítja meg az 5-8. osztályos tanulókat, digitális órarend, vidám edukációs applikációk, videók felhasználásával. A virtuális esemény fő célja, hogy népszerűsítse a múzeumpedagógia újdonságait, megmutatva, hogy a múzeumok hogyan tudják segíteni az oktatás mindennapjait - közölte az MTI-vel a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló Örökség Kultúrpolitikai Intézet. Szolnokról a Reptár jelentkezik különleges repülőgépekkel, a Magyar Természettudományi Múzeum az állatvilágba kalauzolja el az érdeklődőket, míg a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális múzeumi túrája Arany János életútját idézi meg. Balatonfüredről mutatkozik be a Zsidó Kiválóságok Háza, ahol 132 neves tudós életével, találmányaival lehet megismerkedni. A Magyar Nemzeti Múzeum a magyar lovagrendek világába viszi el közönségét, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum 3D-s virtuális múzeumi túráját kínálja megtekintésre, Siklósról pedig a várkapitány és udvartartása jelentkezik be. A Kecskeméti Katona József Múzeum Roldolfo bűvésztrükkjeit hozza el, a Bajor Gizi Színészmúzeum a kulisszák mögé enged betekintést. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum azt mutatja meg a diákoknak, hogyan készítsenek camera obscurát a saját szobájukban, míg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az irodalmi kávéházak korát idézi meg. A Néprajzi Múzeum Múzeum a karanténban című sorozatának epizódjaival jelentkezik, a debreceni Déri Múzeum pedig a gyógyítás és patikusság témakörét járja körbe online feladatokkal. Balatoni József történelemtanár, azaz Jocó bácsi rendhagyó interaktív vetélkedővel várja a diákokat, a Pákozdi Katonai Emlékpark a huszárságról szóló filmjét vetíti, a Leskowsky Hangszergyűjtemény kecskeméti bejelentkezésében pedig állatokból készült hangszereket mutat be. Online feladványokkal és különleges játékokkal vesz részt a kezdeményezésben a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a szombathelyi Savaria Múzeum, valamint a Ludwig Múzeum is. A programban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött; a pedagógusok a

http://mozaikmuzeumtura.hu/digitalis-edukacios-muzeumi-orak

honlapon jelentkezhetnek osztályukkal. Mint a közlemény emlékeztet, a Mozaik Múzeumtúra a

https://www.mozaikmuzeumtura.hu/virtualis-muzeumtura

aloldalon a magyarországi múzeumok digitális tartalmait egy helyről elérhetővé és kereshetővé tette. MTI

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.