Közélet

Czeglédy Csaba pert vesztett Budai Gyulával szemben

Czeglédy Csaba pert vesztett Budai Gyulával szemben

2020. május 16., szombat
Czeglédy Csaba pert vesztett Budai Gyulával szemben

Jogerősen elvesztette Czeglédy Csaba balliberális önkormányzati képviselő, Gyurcsány Ferenc bizalmasa és ügyvédje a Budai Gyula (Fidesz) országgyűlési képviselő ellen még 2018-ban indított személyiségi jogi pert – a PestiSrácokra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A több mint 6 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Czeglédy szerint a fideszes politikus megsértette az ő „jó hírnevét” , a Fővárosi Ítélőtábla azonban jogerős ítéletében elutasította keresetét. A felperesnek mintegy kétszázezer forintnyi perköltséget és illetéket kell befizetnie az államkasszába.

Az MSZP-nek, majd a DK-nak is dolgozó Czeglédy azért perelte be Budai Gyulát, amiért a fideszes parlamenti képviselő, a külügyminisztérium külpiacok fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa 2018-ban egy áprilisi sajtótájékoztatóján a következőket mondta:
„Kész Zoltánnak, Veszprém országgyűlési képviselőjének válaszolnia kell arra, hol van az a pénz, amelyet Czeglédy Csaba szocialista politikustól kapott 2014-es választási kampányának finanszírozására. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Czeglédy és bűnszervezete támogatja a baloldali és álfüggetlen jelöltek kampányát, köztük Kész Zoltánét is, akinek 50 millió forintot adott erre a célra. Az a kérdés, hol van ez a pénz, mire használta fel ezt az összeget Kész Zoltán. Fölvetődik a kérdés, hogy Kész egyeztetett-e Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével, valamint az MSZP vezetésével kampánya finanszírozásával kapcsolatban. Két, egymástól független tanú állítása szerint a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy pénzzel támogatta Kész kampányát, az érdekeltségébe tartozó Human Operátor Zrt. által foglalkoztatott diákok pedig munkájukkal segítették a kampányt.”

Czeglédy Csaba keresete szerint az alperes valótlan kijelentéseivel megsértette az ő

jó hírnévhez

fűződő személyiségi jogait, ezért egymillió forintos sérelemdíjat követelt a fideszes politikustól. (Eredetileg Kész Zoltán is felperes volt, de az ő ügyét leválasztották Czeglédyéről.) A Budapest Környéki Törvényszék tavaly november 7-i elsőfokú, nem jogerős ítéletében teljeskörűen elutasította a keresetet. A Fővárosi Ítélőtábla ezt hagyta jóvá, és a jogerős ítéletet a minap kézbesítették az alperesnek. A Fővárosi Ítélőtábla többek között kimondta:

„Az alperes politikusként kampányidőszakban, illetve parlamenti felszólalás keretei között közérdeklődésre számot tartó témában tette meg közléseit. Másrészt ezek ténybeli alapja nem vitásan sajtóinformációkon, a sajtóban szereplő riportalany, illetve más személyek nyilatkozatain nyugodott. (…) Amásodfokú bíróság megítélése szerint sem tekinthető a véleményszabadság szükséges és arányos korlátozásának a személyiségi jogi szankciók alkalmazása a perben kifogásolt közlések kapcsán. Az elsőfokú bíróság ezért helyesen döntött a kereset elutasításáról.”

Mint emlékezetes, 2019 februárjában emelt vádat a

Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék előtt dr. Czeglédy Csabával és 20 társával szemben.

A vádirat szerint dr. Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője a 2011-től kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet működése során több Magyarországon működő multinacionális vállalatnak, illetve vállalkozásnak közvetített diákmunkaerőt a 2011 és 2017 közötti időszakban. Az ehhez kapcsolódó közterhek megfizetésének elkerülése céljából Czeglédy iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén pedig a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, így jellemzően a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is. Czeglédy a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.