Közélet

Az idei érettségin könnyebben szerezhető nyelvvizsga is

Az idei érettségin könnyebben szerezhető nyelvvizsga is

2020. május 21., csütörtök
Az idei érettségin könnyebben szerezhető nyelvvizsga is

Ebben a vizsgaidőszakban a járvány miatt javarészt csak az írásbeli érettségiket szervezik meg, ám aki nagyon gyengén szerepel, ezúttal is kap lehetőséget, hogy szóbeli fordulón javítson. Jól járnak a nyelvvizsgára pályázók is, mivel most kivételesen az érettségi egyik fele is elég a komplex középfokú bizonyítvány megszerzéséhez - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A spanyol és az olasz nyelvi vizsgákkal a mai napon véget ér az érettségi írásbeli szakasza. Holnaptól megkezdődik a dolgozatok javítása, majd június 4-től az emelt szintű, június 11-től pedig a középszintű szóbelik következnek. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint a kijavított írásbeli dolgozatokat a jövő hét második felében tekinthetik meg a diákok, és akinek észrevétele van, június 2-ig jelezheti ezt. Mint ismert, a járványhelyzet ­miatt a kormány jelentősen csökkentette a vizsgaalkalmak számát, így az idén csak kivételes esetekben lesz szóbeli vizsga. Például olyan tárgyakból, amiből eleve nem létezik írásbeli (hittan), valamint testnevelésből, illetve a tanulási nehézség miatt felmentett diákok számára is szerveznek szóbeliket. A többség számára viszont egyfordulós lesz az érettségi, vagyis a javítási lehetőség elmarad. De nem mindenkinek. Aki ugyanis középszinten nem éri el a ketteshez szükséges 25 százalékos eredményt az írásbelin, ám minimum 12 százalékot sikerül produkálnia, tehát nem teljesen értékelhetetlen a dolgozata, az szóbelin javíthat, és így elkerülheti a bukást. Kivételt csak egyetlen tantárgy, a mozgóképkultúra és médiaismeret képez, mert ennek nem létezik szóbeli része. Az osztályzás idén is a szokásos rendben zajlik. Fontos tudni azt is, hogy aki eleve csak szóbelin vesz részt, ám valamilyen okból mégsem megy el vizsgázni, annak következmények nélkül törlődik a jelentkezése, és ősszel újra próbálkozhat. Aki viszont az írásbelin nyújtott rossz teljesítménye miatt hivatalos egy szóbeli második fordulóra, tehát a vizsgáját alapvetően megkezdte, annak muszáj megjelennie a szóbelin, különben megbukik. A visszalépés joga tehát csak akkor él, ha valaki egyáltalán nem jelenik meg az érettségin.

Jó hír viszont, hogy a nyelvvizsgát most könnyebben megszerezhetik azok, akik az idegen nyelvi érettségivel szeretnék kiváltani azt.

Emelt szinten a hatvanszázalékos nyelvi érettségi középfokú (B2), a 40–59 százalékos eredménnyel záruló vizsga pedig B1 szintű nyelvvizsgának minősül. Két tann­yelvű iskolában, aki a célnyelven elért hatvanszázalékos eredménye mellett két másik tantárgyból is idegen nyelven érettségizik, az C1 (felsőfokú) nyelvvizsgát kaphat. Az egyenértékűséget most kivételesen a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani, és az egyetemi felvételin is ugyanannyi többletpont jár a rész­eredményért, mint máskor a komplex nyelvvizsgákért: középfokú bizonyítványért 28 pont, felsőfokú bizonyítványért negyven pont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.