Közélet

Amíg nemzeti kormány van, addig megmarad a nyugdíjak vásárlóértéke

Amíg nemzeti kormány van, addig megmarad a nyugdíjak vásárlóértéke

2020. május 19., kedd
Amíg nemzeti kormány van, addig megmarad a nyugdíjak vásárlóértéke
A hétfőn kezdődött ülésszak második napján, kedden Mellár Tamás, a Párbeszéd politikusa szólalt fel először. A kormány nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégia államtitkára reagált a nyugdíjakkal kapcsolatos ellenzéki felszólalásra - olvasható a Hír TV összefoglalójában.

A hétfőn kezdődött ülésszak második napján Mellár Tamás, a Párbeszéd politikusa szólalt fel először. Az ellenzéki politikus a 13. havi nyugdíjak kifizetésének felfüggesztéséről beszélt. Emlékeztetett arra, hogy azt még a Bajnai-kormány törölte el, így 8,3 százalékkal kevesebb nyugdíjat kaptak arra jogosultak. Mellár Tamás ezentúl azt állította, hogy a Fidesz bár most visszaadja részletekben ezt a plusz juttatást, ugyanakkor véleménye szerint még plusz egy hónapot kellene fizetniük. Mellár Tamás felszólalására Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára reagált a kormány nevében. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy
a polgári kormány még 2010-ben kötött egy megállapodást a nyugdíjasokkal, amelynek értelmében leszögezték, hogy míg nemzeti kormány van Magyarországon, addig megmarad a nyugdíjak vásárlóértéke.
Ellenben a baloldali kormányok mintegy 2,4 millió nyugdíjastól vették el a 13. nyugdíjat, 2006 és 2010 között pedig 4 százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke, a biztosítási alapot pedig több mint 350 milliárd forintos hiánnyal vették át 2010-ben – emelte ki.
Az Orbán-kormány elmúlt 10 éve alatt a nyugdíjak ehhez képest is 38 százalékkal emelkedtek, a reálértékük is 10 százalékkal nőtt, és nyugdíjprémium formájában is részesülnek a nyugdíjasok a gazdasági sikerekben
– mondta Orbán Balázs. Az államtitkár mindezen túl megjegyezte, hogy a nyugdíjasok Erzsébet- és rezsiutalványokban is részesültek. De a Nők 40 program és a rezsicsökkentés is segített az időseken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.