Közélet

A sikeres védekezés miatt szűnik meg a rendkívüli jogrend

A sikeres védekezés miatt szűnik meg a rendkívüli jogrend

2020. május 28., csütörtök
A sikeres védekezés miatt szűnik meg a rendkívüli jogrend

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfó bevezetőjében arról beszélt, hogy benyújtották a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültségről szóló törvényt. Mára sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani – tette hozzá. A kormány korán hozott szigorú intézkedéseket, így nem következett el a tömeges megbetegedési szakasz.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártokat leszámítva létrejött egy nemzeti egység a pártpolitikai mezőn túl. Nemcsak politikusokat, hanem a szakembereket is támadta az ellenzék.

A miniszter kijelentette, hogy a járványügyi készültség esetében világos szabályok lesznek. Közös érdek, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy rendkívüli jogrendet kelljen bevezetni – mondta Gulyás. Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, aki részt vett a védekezésben.

Június 20-át követően sem lehet zárt térben tömegrendezvényeket tartani.

Szükséges fenntartani a járványügyi készültséget – mondta a miniszter. Péntektől Budapesten is változnak a szabályok.

A színházak és mozik esetében meg kell tartani a távolságot.

Gulyás Gergely közölte, hogy Trianon 100. évfordulója kapcsán speciális szabályok lesznek. A trianoni megemlékezéseket lehetővé teszik, de a védőtávolságot be kell tartani. Parlamenti emlékülés lesz június 4-én és a köztársasági elnök fog beszélni, de Orbán Viktor is mond majd beszédet.

Ma a magyar közösség erősebb, mint bármikor az elmúlt 100 évben. Egyetlen nemzet sem élt volna túl ekkora csonkolást

– mondta a miniszter. Sikeresnek nevezte a 10 évvel ezelőtt indított, határon túliakat érintő nemzetegyesítést. A kormány döntött a költségvetésről is. A gazdaságvédelem költségvetése a jövő évi büdzsé – tette hozzá. Gulyás szólt arról is, hogy akik elvesztették az állásukat, azoknak biztosítanak munkát. Indultak állami képzések, bővült a közfoglalkoztatás és munkahelyteremtő beruházások is indultak. A nehézségek ellenére is több pénzt juttat mindenkinek a kormány – tette hozzá. Lépésről lépésre visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is – mondta a miniszter. Az önkormányzatok kapcsán azt mondta, hogy a kormány partnerként tekint a helyhatóságokra. Gulyás közölte, hogy

858 milliárd forint támogatást kapnak az önkormányzatok jövőre, és ez 16 százalékkal több, mint idén.

A szolidaritási adóból a gazdagabb önkormányzatok juttatnak a szegényebb önkormányzatoknak, és nem az állami büdzsébe kerül ez a pénz – hívta fel a figyelmet a miniszter. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

az egyszer használatos műanyagok kapcsán továbbra is a betiltás mellett áll, de ez nem veszélyeztethet munkahelyeket. Az egyszer használatos műanyagokat 2021. július 1-től tiltják be, és 15 mikron felett nem lehet gyártani.

A kormány döntött az iskolaőrség létrehozásáról, és ez 500 iskolát fog érinteni. Korábbi rendőrökből áll majd a szervezet – mondta a miniszter. Az állam feladata, hogy az iskolában biztosítsa a rendet, és megvédje a pedagógusokat. Gulyás Gergely elmondta, hogy

kibővítik a 12 éves korig való büntethetőséget újabb bűncselekmények esetében.

A kormány adott esetben hajlandó további iskolaőröket alkalmazni. Gulyás kérdésre válaszolva elmondta, hogy

az önkormányzatok az államnál kisebb mértékben vállaltak felelősséget a védekezésben, különösen igaz ez Budapestre.

Ha szolidaritásról beszélünk, akkor abban mindenkinek együtt kell működnie – tette hozzá. Majdnem 1400 milliárdos adósságtól szabadította meg a kormány az önkormányzatokat. Nem a központi bevételeket érinti a szolidaritási adó – tette hozzá. A budapesti vezetés is vegyen részt a szolidaritásban – kérte a miniszter. Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a Lánchíd felújítására 6 milliárdot ígért a kabinet, és ezt fenn is tartják. Viszont az egyik főpolgármester-helyettes nyilatkozata alapján nem tartanak igényt az állami támogatásra – tette hozzá. A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a járványügyi készültség semmilyen rendkívüli eszközt nem ad a kabinet kezébe. Amire lehetőség van, hogy a tiszti főorvos jogkörébe tartozó kérdésekben a kormány is dönthet, valamint a boltokban való külön idősáv megállapítása.

Kormányellenes demonstrációt nem lehet betiltani ezen törvényjavaslat alapján

– tette hozzá Gulyás Gergely. Az olaszokkal való határnyitásra még várni kell, mert megvan még a veszély a fertőzés terjedésére. Hasonlóan gondolkozik az osztrák kormány is – mondta kérdésre Gulyás. Az uniós tervekről azt mondta Gulyás, hogy a közös hitelfelvétel egy új szakasza az integrációnak, és meg kell fontolni ezt alaposan. Orbán Viktor holnap reggel a Kossuth rádióban reagálhat érdemben erre a tervre. A rozsdaövezeti rehabilitációról azt mondta Gulyás, hogy az a gazdaság újraindításának egyik eszköze.

Bízik benne, hogy ezekben a térségekben az 5 százalékos lakásáfa komoly mértékben segíti a fejlesztéseket.

Már számtalan döntés született arról, hogy az állam hogyan segíti a munka nélkül maradókat. Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az önkormányzatok részei az államnak, ezért ha egy államban negatív dolgok történnek, akkor az az önkormányzatokat is érinti.

Az idei évben ezermilliárdos veszteségeket kénytelen az állam elszenvedni, és ehhez képest a gépjárműadó kiesése az önkormányzati oldalon egyáltalán nem jelentős dolog.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az elmúlt hetek tapasztalatait felhasználják, így azokat beépítik a tervezett jogszabályokba. Alapjog korlátozást nem tesz lehetővé a járványügyi készültség – tette hozzá. Gulyás kérdésre közölte, hogy

a kollégiumok újranyitása egyelőre nem került napirendre, mivel gócpontokká válhatnak.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány folyamatosan egyeztet az önkormányzatokkal, így Budapesttel is. Üdvözítő lenne, ha Románia az ott élő magyarságot 100 év után a saját állampolgárainak tekintené.

Egy-egy nemzetiség, ha képes kiteljesíteni magát, akkor az az adott ország számára is nagy előny lehet.

Ez az igazi európai gondolkodás – tette hozzá. Gulyás Gergely azt is mondta, hogy amíg nincs vakcina, addig a veszélyeztetettség fennáll. A miniszter közölte, hogy június 8-án vagy 9-én lesz Brnóban a V4-es csúcs. Gulyás elmondta, hogy amikor az egész ország a védekezéssel volt elfoglalva, akkor az ellenzék a védekezésben részt vevőket támadta, és ezért történelmi felelősség terheli őket. Gulyás Gergely azt mondta, hogy börtönkórház lesz a kiskunhalasi mobilkórházból. Négy ütemben tér vissza június végére az egészségügy a korábbi működéséhez. A miniszter elmondta,

egyelőre nem lehet tudni, hogy megrendezhető-e az augusztus 20-i ünnepség.

Gulyás Gergely emlékeztetett a kormány már 2015-ben is figyelmeztetett arra, hogy a migrációnak egészségügyi kockázata is van. A miniszter kérdésre azt mondta, hogy

ha ma valaki elveszti a munkahelyét, akkor 3 hónapig kap álláskeresési járadékot, és ezt követően az állam segít az elhelyezkedésben.

Közölte, hogy még egy ilyen helyzetben is 800 ezerrel többen dolgoznak, mint a baloldali kormányzás idején – tette hozzá. Korábban kedvezményes adózás miatt alapítottak sokan egyházat, és ezt szüntette meg 2011-ben a kormány.

Azok az egyházak, akik az egy százalékos felajánlás alapján az első húszban vannak, azokat nem lehet bizniszegyháznak nevezni.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.