Gazdaság

A versenyszférában, a közszférában és a mezőgazdaságban is nőtt a bérszínvonal Domaszéken

A versenyszférában, a közszférában és a mezőgazdaságban is nőtt a bérszínvonal Domaszéken

2020. április 22., szerda
A versenyszférában, a közszférában és a mezőgazdaságban is nőtt a bérszínvonal Domaszéken

A Csongrád Megyei Önkormányzat által elindított cikksorozat negyedik részében Sziráki Krisztián, Domaszék polgármestere nyilatkozik. A téma, hogy a megyei polgármestereknek milyen tapasztalatai vannak a megyei és a helyi foglalkoztatási együttműködési programokkal, paktumokkal kapcsolatban.

– Hallottunk a megyei, illetve a helyi paktumok támogatási lehetőségeiről, de önkormányzatként nem vettünk igénybe ezeket – kezdte Sziráki Krisztián Domaszék polgármestere. – Általánosságban elmondható, hogy jó az együttműködésünk a Szegedi Járási Hivatallal, amelyen keresztül a bér- és bérköltség-támogatások elbírálásra kerültek – tette hozzá. A polgármester elmondta, az elmúlt 2-3 évben kis mértékben érezhető volt a munkanélküliség csökkenése, valamint a munkakörülmények javulása, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a domaszéki munkanélküliségi adatok egyébként sem túl magasak. Sziráki Krisztián kiemelte, mind a versenyszférában, mind a mezőgazdaságban, mind pedig a közszférában érezhetően nőtt a bérszínvonal a településen.

A jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban a domaszéki polgármester úgy fogalmazott, az önkormányzat munkáltatóként megpróbál lehetőségeihez mérten a lehető legjobban “vigyázni” a munkavállalóira. – Bár nem látjuk még a rendkívüli helyzet végét, bízunk benne, hogy létszámleépítés nélkül, átcsoportosításokkal sikerül átvészelnünk ezt az időszakot. A vállalkozói szféra információi az országos átlagot támasztják alá: az éttermek, egyéb vendéglátóhelyek jelentős létszámleépítésre kényszerültek, a gyártó-termelői vállalkozói szegmenst nem érintette jelentősen a helyzet, a kereskedelemben szintén minden változatlan. A legnagyobb kérdés a mezőgazdasági termelők esetében van, ugyanis a jelentős számú (főleg Romániából és Szerbiából érkező) idénymunkás a veszélyhelyzet miatt hazament és nem tudni, hogy mikor jön vissza. Sajnos a helyi idénymunkások száma nagyon alacsony – összegezte meglátásait. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt címe: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító:TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.