Közélet

Több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek már a nemzeti közösségek védelmében

Több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek már a nemzeti közösségek védelmében

2020. április 10., péntek
Több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek már a nemzeti közösségek védelmében

Meghaladta a negyedmilliót a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének támogatására összegyűlt aláírások száma, az SZNT a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítaná a gyűjtés idejét - mondta a szervezet külügyi megbízottja az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Dabis Attila közölte: az eredményességhez szükséges hét tagállamból háromban - Magyarországon, Romániában és Szlovákiában - már összegyűlt a kellő számú aláírás, emellett papír alapon még tízezres nagyságrendű aláírással rendelkeznek. Ezeket a járvány miatt egyelőre nem tudták összesíteni, de kampány hajrájában még százezres nagyságrendű aláírásra van szükségük - mondta. Közölte, hogy az SZNT a határidő lejárta előtt egy hónappal, április 7-én beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz a határidő féléves, rugalmas módosítása érdekében. A hat hónapos hosszabbítás vagy akkor kezdődne, amikor az EU tagállamainak többségében megszűnnek a társas érintkezést korlátozó intézkedések, vagy akkor, amikor a szervezők jelzik a bizottságnak, hogy folytatni tudják a gyűjtést - tette hozzá. Kiemelte: a többi folyamatban levő európai polgári kezdeményezés szervezőivel is felvették a kapcsolatot, hogy hasonlóan járjanak el, és így együtt nagyobb nyomást helyezzenek az Európai Bizottságra. A kezdeményezés azt szolgálja, hogy Európa őshonos nemzeti közösségei - köztük a határon túli magyarok - megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ehhez az Európai Uniótól is forrásokat kaphassanak - emlékeztetett Dabis Attila.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.